Küresel kahve stokunun, kuraklığın Brezilya'da hasadı vurmasının zincirleme etkileri ve Kolombiya ile Honduras gibi ülkelerde üretim düşüşü beklenmesiyle 10 yılın en düşük seviyesine ineceği tahmin ediliyor. Bu durumun, yılbaşından bu yana yüzde 23 artan kahve fiyatlarını yukarı yönlü desteklemeye devam edebileceği belirtiliyor.
ABD Tarım Bakanlığı (USDA), 2021-22'deki dünya kahve arz ve talebine ilişkin ilk tahminlerinde, küresel stokun 7.88 milyon çuval azalarak 32.02 milyon çuvala düşeceğini öngördü. Stokun, 2011-12'den bu yana en düşük seviyeye inmesi bekleniyor. Bu denli büyük düşüşün başlıca nedeni olarak Brezilya'nın Arabica hasadının 14.70 milyon çuval yani yüzde 42 azalarak 35 milyon çuvala düşeceği beklentisi gösteriliyor. 2021-22 zaten ülkenin döngüsel olarak üretimin düşük olduğunu döneme denk gelmesinin yanı sıra, olumsuz hava koşulları verimi düşürüyor. Bununla birlikte USDA, önümüzdeki sezon Kolombiya’nın üretiminin 200 bin çuval azalarak 14.10 milyon çuvala, Endonezya'da Arabica üretiminin düşmesi nedeniyle 70 bin çuval gerileyerek 10.63 milyon çuvala gerileme öngörüyor. Endonezya'nın Arabica üretiminin yaklaşık yüzde 60'ının elde edildiği kuzey Sumatra'daki şiddetli yağmurların verimi düşürmesi bekleniyor. Honduras’ta da üretiminin 700 bin ton çuvaldan fazla azalarak yedi yılın en düşük seviyesi olan 5.50 milyon çuvala gerileyeceği ve ülkeyi Uganda'nın ardından dünya üreticiler liginde yedinci sıraya düşürmesi bekleniyor. Orta Amerika ülkesi, iki sezon önce beşinci sırayı Etiyopya'ya bırakmıştı.
Vadeli işlemlerde %23 artışla 1.57 dolara çıktı
Talep artışına karşın ihracatta gerileme fiyatlara yükseliş olarak yansıyabilir. Arabica kahve vadeli işlemlerde bu yıl yüzde 23 yükselerek 1.57 dolar/lb seviyesine çıktı. Fiyatlar geçtiğimiz fazlarda üretim endişesiyle 1.60 doların üzerini görmüştü.