Küresel "kamu borcu" bu yıl yeni zirveyi görecek

Global hükümet borçları 2022'de yaklaşık %10 artarak yeni zirveyi görecek

Varlık yönetimi şirketi Janus Henderson yayınladığı bir raporda, global kamu borcunun bu yıl ABD, Japonya ve Çin liderliğinde bu yıl %9,5 artarak 71.6 trilyon dolara yükseleceğini öngördü.

Dünyanın her yanındaki hükümetler, iki yıl önce COVID-19 salgınının patlak vermesinden bu yana borçlanmayı artırdı.

Janus Henderson, bunun global hükümet borçlarını Ocak 2020'deki 52,2 trilyon dolara kıyasla 2021'de 65,4 trilyon dolarlık rekor seviyeye çıkardığını söyledi. Çin'in borcu, geçen yıl beşte bir veya 650 milyar dolar artarak en hızlı ve nakit olarak arttı.

Büyük, gelişmiş ekonomiler arasında, yüzdesel olarak en büyük artış Almanya'da, ortalama küresel hızın neredeyse iki katı olan %15 oranında artan borçla görüldü.

Janus Henderson'a göre hükümet borçları son yirmi yılda üç katına çıktı, ancak hafifletici bir faktör düşük borç ödeme maliyetleriydi.

Tüm dünyadaki devlet borcunun fiili faiz oranı 2020'de %1,8'den geçen yıl %1,6'ya düşerken, borç ödeme maliyetleri 1,01 trilyon dolara düştü.

Raporda, güçlü bir küresel ekonomik toparlanmanın, küresel borç/GSYİH oranını 2020'deki %87,5'ten 2021'de %80,7'ye çekerek iyileşme anlamına geldiği belirtildi.

Varlık yönetimi firması, küresel faiz yükünün sabit kur bazında yaklaşık %15 artarak 2022'de 1,16 trilyon dolara çıkacağını tahmin ederek, borçlanma maliyetlerinin keskin bir şekilde artabileceğini tahmin ediyor.

Raporda, "En büyük etki, artan faiz oranları, yüksek enflasyonun İngiltere'nin büyük miktarda endeks bağlantılı borcu üzerindeki etkisi ve niceliksel genişleme (QE) programından çıkış maliyeti sayesinde Birleşik Krallık'ta hissedilecek" denildi.