Küresel PC sevkiyatlarında dikkat çeken düşüş

Dünya genelinde bilgisayar sevkiyatlarında son çeyrekte düşüş yaşandı.

Dünya çapında PC sevkiyatları son üç çeyrekte ilk kez düştü. Gartner'a göre üçüncü çeyrek PC sevkiyatları ya da satış için perakendecilere gönderilen cihazlar, 2023'ün aynı dönemindeki 63,8 milyon adetten %1,3 düşüşle 62,9 milyon adede geriledi.

Sevkiyatların en çok düştüğü ülke Çin olurken Gartner, hükümet ve devlete bağlı kuruluşların daha az masaüstü bilgisayar istemesi nedeniyle ülkedeki talebin %10 düştüğünü bildirdi.

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki sevkiyatlar, Gartner'ın tüketicilerin dikkatini dağıttığını söylediği İngiltere ve Fransa'daki seçimler ve Olimpiyatlar gibi spor etkinlikleri nedeniyle %1,5 düşerek Çin'den daha az dramatik bir darbe aldı.

Bu arada ABD'de sevkiyatlarda %5,6'lık bir artış görülürken, Japonya'da bu çeyrekte çift haneli büyüme kaydedildi.

Yine de PC endüstrisi, yıllarca süren düşüşlerin ve pandeminin başlangıcında yaşadığı büyük miktardaki büyümenin ardından daha geniş çaplı bir geri dönüşün ortasında bulunuyor. O dönemde tüketiciler ve işletmeler, aylarca evlerinde mahsur kaldıklarında çalışabilmelerini ve eğlenebilmelerini sağlamak için neredeyse ellerine geçen tüm bilgisayarları satın aldılar.