Küresel piyasalar ABD enflasyon verisini bekliyor

Küresel piyasalarda tüm dikkatler ABD enflasyon verilerine çevrildi. ABD’de açıklanacak Eylül ayı tüketici enflasyonu verisinin ülkede dezenflasyonun devam ettiğini göstermesi bekleniyor.

Wall Street endeksleri açıklanacak tüketici enflasyonu verileri öncesinde Çarşamba gününü yükselişle tamamladı. S&P 500 yüzde 0,71 yükselişle rekor seviyesi olan 5.792 seviyesinden kapandı. Nasdaq 100 de yüzde 0,8 yükseldi.

ABD endeksleri yeni işlem gününde vadeli işlemlerde yatay.

ABD borsalarındaki ralli bu sabah Asya endekslerine de yansıdı. Çin’de hisse senetleri, yetkililerin teşvik önlemlerine ilişkin ayrıntıları açıklamasının ardından yükseldi. Buna göre Çin Merkez Bankası (PBOC) kurumsal yatırımcılara hisse senedi satın almaları için likidite sağlamak üzere bir takas imkanı sağladı. Çin CSI 300 yüzde 3’e yakın yükselirken, Hong Kong Hang Seng yüzde 4’ten fazla tırmandı. Öte yandan yatırımcılar Çin Maliye Bakanlığı’nın cumartesi günü yapacağı açıklamaya kilitlenmiş durumda.

Bloomberg Dolar Endeksi Çarşamba günü yaşadığı yüzde 0,4’lük yükselişin ardından yatay. 

ABD enflasyon verileri odakta

ABD’nin Eylül ayı tüketici enflasyonu verileri açıklanacak. Bloomberg anketine göre ABD manşet tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) aylık yüzde 0,1 artış açıklanması bekleniyor.

Çekirdek TÜFE artışı tahminleri ise aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,2 seviyesinde.

Beklentiler gerçekleşirse hem manşet hem de çekirdek TÜFE’deki aylık artış Ağustos ayında açıklanan artışların altında kalmış olacak.

Manşet yıllık tüketici enflasyonu da beklendiği üzere yüzde 2,5’ten yüzde 2,3’e yavaşlarsa 2021 başından bu yana en düşük seviyede gerçekleşecek.

Ekonomistlerin çoğu, birkaç aylık düşüşün ardından ABD’de ikinci el otomobil fiyatlarında bir toparlanma yaşandığını öngörüyor. Bu durum, son 15 ayın 14’ünde fiyat düşüşü kaydeden temel mallar üzerinde baskı yaratacak bir gelişme.

Pantheon Macroeconomics ekonomistlerine göre, konteyner nakliye fiyatlarındaki artışın bu kategoriyi etkilemesi muhtemel. Kurumun ekonomistleri “Nakliye maliyetleri TÜFE’ye en az altı aylık bir gecikmeyle yansıyor. Bu nedenle bu yılın başında konteyner navlun fiyatlarının neredeyse iki katına çıkmasının etkisi muhtemelen önümüzdeki aylarda temel mal fiyatlarına yansıyacaktır” dediler.

Bloomberg Economics ABD Başekonomisti Anna Wong, “Çekirdek TÜFE yukarı yönlü sürpriz yapsa bile, eylül verisinin FOMC’nin enflasyonun düşüş eğiliminde olduğu görüşünü değiştireceğini düşünmüyoruz” dedi. Wong, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin geçen ay yaptığı yarım puanlık indirimi takiben kasım ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyor.