Küresel piyasalar Çin ve ABD verilerinden destek buldu

Asya borsaları, Çin ve ABD'den gelen güçlü ekonomik verilerin etkisiyle canlanan risk iştahından destek buldu

Asya borsaları, Çin ve ABD'den gelen güçlü ekonomik verilerin etkisiyle canlanan risk iştahından destek bulurken, Kuzey Kore kaynaklı gerilim devam ediyor.

Petrol fiyatları ise kasırga Harvey sonrası ABD'nin ham petrol rafineri kapasitesinin dörtt bir azalması nedeniyle alışılagelmişin dışında bir seyir izliyor. Ham petrol fiyatları rafinerilerin kapanması ve talebin azalması nedeniyle satış baskısı altında kalırken, benzin fiyatları Asya piyasalarında yüzde 6.4 yükseldi. Benzin fiyatları geçen haftada yüzde 20 yükseliş kaydetti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi güne yüzde 0.2 yükselişle başladıktan sonra yatay seyrederken, aylık kazanımları yüzde 0.7 düzeyinde bulunuyor. Çin'de imalat sanayinin Ağustos'ta sürpriz şekilde büyüme kaydetmesi Asya piyasalarındaki varlıklara iştahı destekledi. İmalat sanayi resmi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi 51.4'ten Ağustos'ta 51.7'ye yükseldi.

ABD borsaları dünkü seansı yükselişle kapatırken, ABD'de ikinci çeyrek ekonomik büyümesinin yüzde 3'e yukarı yönlü revize edilmesi hisse piyasasına destek oldu. Ayrıca yine dün yayımlanan verilere göre ABD'de özel sektör istihdamı Ağustos'ta 237,000 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Döviz

Dolar dün ABD'de ikinci çeyrek ekonomik büyümesinin yüzde 3'e yukarı yönlü revizyonu ardından kaydettiği kazanımları artırırken yen karşısında da iki haftanın zirvesini gördü. Dolar, yen karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 110.545 yen ile 16 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

ABD'de dün açıklanan beklentilerden güçlü ekonomik büyüme ve ADP özel istihdam verisi Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde yüksek artış görüleceği beklentisini artırıyor. Uzmanlar güçlü veriler nedeniyle Fed'in Aralık ayında bir faiz artırımı yapacağının fiyatlanmaya başlayabileceğini ve dolara destek olabileceğini belirtiyorlar.