ABD'de petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyonist baskı yaratması ve ülkede borçlanma ihtiyacının arttığı endişeleriyle 10 yıllık tahvil faizleri yukarı yönlü çıkışını sürdürerek yüzde 3,0362 ile 4 yılın zirvesini gördü. Tahvil faizlerindeki artışın hisse senedi piyasalarında yarattığı satış baskısı, ülkede Boeing, Comcast, Facebook, AT&T ve Twitter gibi şirketlerin güçlü bilanço açıklamaları ile dengelendi.
Gelişmeler sonrasında New York borsasında Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,25 ve Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,18 değer kazanırken, Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 0,05 geriledi. Öte yandan dün dolar endeksi 91 kritik direncini aşmasının ardından bugün 91,2 seviyelerinde dengelendi.
Analistler, ABD'de bugün veri gündeminin yoğun olduğunu, haftalık işsizlik başvuruları, mart ayı öncü dış ticaret dengesi, toptan eşya stokları, dayanıklı tüketim malları siparişleri verilerinin izleneceğini kaydetti.
Verilerin yanı sıra açıklanacak şirket bilançolarının ve tahvil faizlerindeki yükselişin sürüp sürmeyeceğinin piyasaların yönü açısından belirleyici olacağını vurgulayan analistler, 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 3,04'ün aşılması halinde yükselişlerin ivme kazanabileceğini dile getirdi.
Avrupa tarafında, dün ABD tahvil faizlerinin yüzde 3 seviyelerini aşması ve doların güçlenmesinin piyasalarda satış baskısı yarattığı görülürken, Almanya'da DAX 30 endeksinde yüzde 1,02'lik, Fransa'da CAC 40 endeksinde yüzde 0,57'lik, İngiltere'de FTSE 100 endeksinde yüzde 0,62'lik ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi de yüzde 0,97'lik düşüşler yaşandı. Avro/dolar paritesi ise dün yüzde 0,6 değer kaybetmesinin ardından bugün 1,2180 seviyelerinde bulunuyor.
Analistler, bugün piyasalarda ECB faiz kararı ile ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının yakından takip edileceğini belirterek, faizlerde ve varlık alım programında herhangi bir değişiklik beklenmediğini bildirdi.
Draghi'nin enflasyon dinamikleri açısından daha önce alınan kararların gerekli olduğunun vurgulamasının beklendiğini aktaran analistler, bankanın büyümeye yönelik yukarı yönlü riskler konusundaki rehberliğinin değişmesinin ise yapılacak en önemli değişiklik olabileceğine işaret ediyor.
Asya tarafında, küresel piyasalardaki karışık seyrin devralındığı görülürken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 artışla günü tamamlarken, kapanışa doğru Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1'lik düşüşünü sürdürüyor.
Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün 110.520,5 puana kadar yükselmesinin ardından, küresel piyasalardaki satışların etkisiyle düşüşe geçerek günü yüzde 2,41 azalışla 107.401,38 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faizini 75 baz puan artırmasının ardından 4,0338'e kadar gerilerken, uluslararası piyasalarda doların güç kazanmasıyla 4,11'e kadar yükseldi ve günü de 4,0790'dan tamamladı. Dolar/TL bugün ise 4,08 seviyelerinde seyrediyor.
Analistler, Merkez Bankası'nın borç verme faizini artırmasının hem kur hem de uzun vadeli faizler açısından olumlu olduğunu belirterek, bugün yurt içinde veri akışının sakin olduğunu, yurt dışında ECB faiz kararının takip edileceğini bildirdi.
Doların diğer ülke para birimleri karşısındaki performansı ve tahvil faizlerindeki seyrin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceğine işaret eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksi için 107.000 puanın destek, 110.000 puanın direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
14.45 Avro Bölgesi, ECB faiz kararı
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, mart öncü dış ticaret dengesi, toptan eşya stokları, dayanıklı tüketim malları siparişleri
18.00 ABD, nisan Kansas City Fed imalat sanayi aktivite endeksi