Küresel piyasalar Fed'in başına kimin getirileceğini bekliyor

Uluslararası piyasalarda, hisse senetleri karışık seyrederken, döviz ve tahvil piyasalarında gözler Trump'ın Fed için kimi seçeceğinde.

Asya hisse sentleri, yatırımcıların şirket karlarını değerlendirmeye devam etmesi ile birlikte karışık seyred3erken, Döviz tahvil piyasalarında dikkatler, Fed'in direksiyonuna kimin geçeceğine ilişkin açıklamada olacak.

Japonya'da hisse senedi gösterge endeksleri dalgalı seyrederken, Çin hisseleri değer kaybetti. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, borcun azaltılması endişelerinin arttığı bir ortamda tahvillerdeki düşüşün derinleşmesi ile birlikte, bu yılın güniçi bazda en büyük kaybını yaşadı. Hong Kong hissleri seans başındaki kazançlarını geri verdi. Bu hafta dünyanın önde gelen şirketlerinin bazılarından gelecek kar rakamları, içinde bulunduğumuz kar sezonunun küresel hisse senetlerinin diğer bir yükseliş hareketini sağlamaya yetecek enerjiyi sağlayıp sağlayamayacağını gösterecek. ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed başkanlığı için kimi aday göstereceğine ilişkin spekülasyonlar sürüyor. Bu yarışta Fed Guvernörü Jerome Powell'ın önde gittiği söyleniyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump, Fed başkanlığı için adayını Cuma gününe kadar açıklayacağını kaydetti.

*Fed'in faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak. Ekonomistler, ABD merkez bankasının faizi yüzde 1.25 seviyesinde tutmasını ve Aralık ayındaki toplantısında artırmasını bekliyor.

*ABD Ekim ayı istihdam verileri Cuma günü açıklanacak. Pazartesi günü, kişisel gelir ve kişisel harcamalar yanında, Fed'in enflasyonu izlemek için tercijh ettiği gösterge açıklanacak.

*Trump 11 gün sürecek olan Asya ziyaretine Cuma günü başlayacak ve bu, Trump'ın ABD Başkanı oalrak ilk Asya gezisi olacak. Bu gezide Trump Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam ve Filipinler'i ziyaret ederek bu ülkelerin liderleri ile bir araya gelecek ve APEC ve Asean zirvelerine katılacak. Dış ticaret ve özellikle Kuzey Kore olmak üzere güvenlik konuları gündemin ön sıralarında yer alacak.

*Bu hafta şirket kar açıklamaları devam edecek ve Aplle Inc.'nin sonuçları Cuma günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saati ile 13:05'te yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, erken saatlerde yüzde 1.7 ile Aralık ayıondan bu yana en sert gün içi düşüşünü gösterdikten sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı ve yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi fazla değişmedi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi. Gösterge endeks Cuma günü yüzde 0.8 yükselirken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2.2 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 113.58 seviyesine çıktı, ancak Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında kaldı.

*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.1611'de kaldı ve sterlin dolar karşısında 1.3135 seviyesinde işlem gördü.

*Avustralya doları 76.76 ABD senti seviyesindeydi.

*Yeni Zelanda doları yüzde 0.5 düşerek 68.42 seviyesine indi. Ülkenin yeni maliye bakanı, Grant Robertson, haftasonu yaptığı açıklamada, merkez bankasının para politikasına ilişkin görevinde reforma gitmenin muhtemelen düşük faize yol açabileceğini söyledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Cuma günü yüzde 2.48'e kadar çıktıktan sonra, hafifçe düştü ve yüzde 2.40 seviyesi civarında kaldı.

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 2.72'ye indi.

*Çin'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan yükselerek yüzde 3.89'a çıktı ve 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), Cuma günü yüzde 2.4 yükseldikten ve altı ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra fazla değişmeyerek varil başına 53.94 dolarda kaldı.

*Altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,271.68 dolara geriledi. (BloombergHT)