Küresel piyasalar jeopolitik gelişmelere odaklandı

Uluslararası piyasalarda, dolar yen karşısında düşerken, Çin hisse senetleri değer kaybetti ve Türk Lirası sıçradı.

Yen dolar karşısında güç kazanırken, Asya hisse senetleri, süregelen siyasi endişelerin Çin ekonomisin üst üste ikinci çeyrekte de hızlandığını gösteren veriyi dengelemesi ile birlikte karışık seyretti. Türk Lirası, referandumda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gücünü artıran anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından sert yükseldi.

Yen, Kuzey Kore'deki duruuma ilişkin endişelerin devam etmesi ile birlikte beş ayın en yüksek seviyesine çıkardığı kazancını daha da artırdı. Türk Lirası, haftasonu gerçekleştirilen referandumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a istediği zaman seçim çağrısında bulunma ve bakanların atamasını yapabilme yetkisini veren anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından yüzde 2.4 kadar değer kazandı. Çin hisse senetleri, gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yatırımlardaki artışa bağlı olarak hızlanmasına karşın sert düşerken, Japonya hisse senetleri, son satışların abartılı olabileceği görüşü ile değer kazandı. Avustralya, Yeni Zelanda ve Hong Kong'da piyasalar ve Avrupa piyasalarının büyük bölümü tatil nedeniyle bugün kapalı. Piyasalardaki tatil dolayısıyla işlem hacmi düşük kaldı. ABD'de işlemler bugün başlayacak.

Yatırımcılar, bu ay artış gösteren jeopolitik gerilimden dolayı tedirgin durumda. Güney Kore'nin Pazar günkü balistik füze denemesinin başarısız olması, bu ülkeye acil bir askeri müdahale endişelerini azaltırken, Trump yönetiminin Pyongyang yönetimine karşı planlarından sapma yapmasını sağlayamadı. ABD Başkan yardımcısı Mike Pence, Kuzey Kore sınırındaki birlikleri ziyaret etti ve "tüm seçeneklerin masada olduğunu" söyledi.

Türkiye'de Pazar günü düzenlenen referandumda, seçmenler, Erdoğan'n güvenliği koruyacağı ve ekonomik büyümeyi başlatacağı beklentisi ile, Cumhuriyet'in kurulmasından bu yana geçen 93 yıllık sürede en radikal siyasi değişikliği onayladı. Erdoğan, bu değişikliklerin ardından seçim çağrısında bulunabilecek ve maliye politikası üzerinde daha büyük yetkiye sahip olabilecek.
 

Çin'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 büyüdü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 6.8 büyümesi bekleniyordu. Bu veri önceki çeyrekte yüzde 6.8 büyüdü. Çin'de öte yandan, perakende satışlar ve sanayi üretimi de beklentilerden iyi çıktı. Kuzey Kore'de artan gerilim, Çin'de iyi çıkan bu ekonomik verilerin olumlu etkilerini gölgeledi.

ABD ekonomisi de, traderların Başkan Donald Trump'ın maliye ve ekonomi planlarına ilişkin çabalarını değerlendirmeleri ile birlikte dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Trump, Beijing'in Kuzey Kore konusunda yardımcı olması karşılığı, seçim kampanyasındaki vaadinin tersine, Çin'i kur manipülatörü olarak ilan etmekten vaz geçti.

Piyasaların yakından izleyeceği gelişmeler şöyle;

*Pence, Asya-Pasifik bölgesine yaptığı ilk resmi gezisinde, Güney Kore'yi ziyaretinin ardından, Japonya, Endonezya, Avustralya ve Hawaii'ye de gidecek. Başkan Yardımcısı, Trump'ın ABD müttefik ve ortaklarına yönelik taahhütleri üzerinde duracak.

*Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun yıllık bahar toplantıları Washington'da gerçekleştirilecek.

*Kar sezonu canlanıyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında, Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc., International Business Machines Corp., Netflix Inc., Heineken NV ve Unilever yer alıyor.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek Londra saati ile 08:37'de 108.28 seviyesine çıktı. Japonya para birimi geçen hafta yüzde 2.3 sıçradı ve Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, doların neredeyse tüm paralar akrşısında değer yitirmesi ile birlikte yüzde 0.3 düştü.

*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.1 yükseldi. TL halen bu yıl yüzde 4.0 aşağıda.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.0640 seviyesine çıktı.

Hisse Senetleri

*Japonya'da Tıopix Endeksi öğleden sonraki seansta yüzde 0.5 yükseldi ve sabah seansındaki kayıplarını geri aldı. Endeks geçen hafta da düşerek beş hafta üst üste aşağı yönde hareket etti ve Aralık 2015'ten bu yana en uzun haftalık düşüş serisini gerçekleştirdi. Bazı para yöneticileri piyasanın halen düşük değerli olduğunu düşünüyor. Üç hafta üst üste düşen Güney Kore'nin Kospi Endeksi de yüzde 0.5 tırmandı.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, Cuma günü yüzde 0.9 düşmesinin ardından, Kore'ye ilişkin endişeler ve Çin'de hisse senedi regülatörünün şirketlerin denetlenmesi için kuralların daha da sıkılaştırılması çağrısı sonucu yüzde 0.7 daha düşerek bu ayın en düşük seviyesine indi.

*Borsa İstanbul'da gösterge BIST 100  Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Endeks bir hafta önce iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmanmıştı. Rusya'da Micex, son üç seansta düştükten sonra yüzde 0.1 tırmandı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 geriledi. Endeks tatil dolayısıyla kısalan haftada yüzde 1.1 düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 2.21'e indi ve Kasım ayından bu yana en düşük kapanışına yöneldi.

Emtia

*Altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,289.47 dolara çıktı. Metal geçen hafta yüzde 2.5 yükseldi ve Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.

*Batı Teksas Petrol ü (WTI), geçen hafta yüzde 1.8 yükseldikten sonra yüzde 0.9 düşerek varil başına 52.72 dolara indi. ABD'de aktif Petrol  sondaj kuyusu sayısı artıyor ve bu durum, ABD'de artan Petrol  üretiminin OPEC öncülüğündeki üretim kısıntısını dengeleyeceği endişelerini güçlendiriyor.