ABD'de geçen hafta siyasi gelişmelerin etkisiyle negatif seyreden küresel piyasalar, yeni haftada makro verilere odaklanacak.
Geride bıraktığımız haftada ABD Başkanı Donald Trump'ın, daha önce görevden aldığı ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'den eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki soruşturmayı durdurmasını istemesi üzerine, bazı politikacılar ve hukuk uzmanları, Kongre'ye, Trump'ı "azletme" sürecini başlatması için çağrıda bulundu. Bunun üzerine tüm piyasalarda riskten kaçış eğilimi hakim oldu. Dolar endeksi 97 sınırına gerileyerek 9 Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.
Cuma günü ABD Merkez Bankasının (Fed) St. Louis Şubesi Başkanı James Bullard, yaptığı konuşmada Fed'in bu yıl içinde iki kez daha faiz artırılmasının gelen makroekonomik verilere kıyasla "aşırı agresif" olacağını ifade etti.
Ham petrol fiyatlarının 50 doların üzerine çıkmasıyla New York borsası, geçen haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,69, Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 0,68 ve Nasdaq Teknoloji endeksi yüzde 0,47 değer kazandı.
Bu hafta ABD için hem siyasi gündem hem de makro ekonomik veri açısından yoğun geçecek. Bu hafta ABD'de milli gelir, dayanıklı tüketim siparişleri, yeni ev satışları, ikinci el ev satışları verileri ile Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin konuşmaları takip edilecek.
Geçen haftanın bir diğer önemli gündem maddesi ise Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi Yargıcı ve "Araba Yıkama" yolsuzluk operasyonunun raportörü Edson Fachin'in Devlet Başkanı Michel Temer hakkında yolsuzluk soruşturması açılmasına izin vermesi oldu. Bu haberin ardından Brezilya reali dolar karşısında yüzde 8'in üzerinde değer kaybederken, diğer gelişmekte olan ülke para birimleri de bu gelişmeden negatif etkilendi.
Avro/dolar paritesi ABD'deki siyasi gelişmelerin etkisiyle cuma günü 1,1212 ile 9 Kasım 2016'dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaşırken, bu sabah 1,12 sınırında seyrediyor.
Avrupa borsaları, geçen haftanın son işlem gününü yükselişle tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,46 Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,39 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,66 değer kazandı.
Asya tarafında ise Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,45 artışla 19.678,28 puandan kapanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,57 düşüşle 3.073,09 puan seviyelerinde bulunuyor.
Yurt içinde cuma günü 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yurt içi piyasalar kapalıydı. Geçen hafta perşembe BİST 100 endeksi günü yüzde 0,60 düşüşle 95.147,34 puandan tamamlamıştı.
Analistler, geçen hafta Brezilya'daki politik kriz ve ABD'deki siyasi gelişmelerin küresel piyasalarda risk iştahını azalttığını ve buna bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimleri ile pay piyasalarında satışların etkili olduğunu kaydetti.
Geçen hafta dolar/TL, küresel piyasalardaki gelişmelere paralel 3,6415'e kadar yükselse de bu sabah Asya piyasalarında 3,58'in altında dengelendi.
Analistler bugün yurt içinde mayıs ayı finansal hizmetler, finansal hizmetler güven endeksi verilerinin, yurt dışında ise ABD'de Chicago Fed ulusal aktivite endeksinin takip edileceğini ifade etti.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 96.500 direncini kırabilmesi durumunda 97.700 seviyesinin gündeme gelebileceğini aktaran analistler, 94.600 ve 93.400 seviyelerinin ise önemli destekler olduğunu vurguladı.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, nisan ayı kurulan ve kapanan şirketler
10.00 Türkiye, nisan ayı yurt dışı ÜFE
14.30 Türkiye, mayıs ayı finansal hizmetler güven endeksi
15.30 ABD, Chicago Fed ulusal aktivite endeksi