Küresel piyasalarda carry trade depremi

Piyasa çöküşünün merkezinde yer alan carry trade'in artçı sarsıntıları hala devam ediyor olabilir.

Yatırımcılar, küresel finans piyasalarında yankı uyandıran büyük bir carry trade'in artçı şoklarının henüz bitmediğini ve önümüzdeki günlerde daha fazla gevşemenin diğer varlıklarda riski artırdığını söyledi. Nasdaq Composite ve S&P 500 Pazartesi günü kapanışa kadar kayıplarını azaltarak üç günlük sert bir satış dalgasını kapatırken, Tokyo piyasaları Salı günü işlemlerde toparlandı.

Cuma günü ABD'de işsizlik oranının beklenenden yüksek çıkması, ABD ekonomisinin resesyona gireceği endişelerine yol açtı. Piyasalara ilişkin endişeler, Japonya Merkez Bankası'nın geçen haftaki sürpriz faiz artışının ardından yatırımcıların yıllardır hisse senedi alımlarını finanse etmek için kullandıkları yen destekli işlemleri sonlandırmalarıyla daha da şiddetlendi.

'Taşıma ticareti' olarak adlandırılan 'Carry Trade', yatırımcıların Japonya ya da İsviçre gibi düşük faiz oranlarına sahip ekonomilerden borç para alarak başka yerlerdeki yüksek getirili varlıklara (bu kez hisse senetleri) yatırımlarını finanse ettikleri döviz piyasalarında yaygın olarak kullanılıyor. Türkiye'de de yaygın olarak son zamanlarda gördüğümüz bir işlem.

Satışların azalmasına rağmen, yatırımcılar ileride daha fazla dalgalanma yaşanmasından endişe ediyor. TIFF Yatırım Yönetimi'nde çeşitlendirme stratejileri başkanı olan Zhe Shen, "Satışların belki birkaç gün daha devam etmesini bekliyoruz çünkü genellikle bu tür işlemler oldukça büyüktür" dedi.

Zhe, yenle finanse edilen bu ticaretin tamamen çözülmesinin muhtemelen günler alacağını ve potansiyel olarak piyasa düşüşünü uzatacağını söyledi.

Kurumsal yatırımcı danışmanlık şirketi Currency Research Associates'in CEO'su Ulf Lindahl, "Hala kapatılması gereken tonlarca yen carry işlemi var" dedi. Yatırımcılar hala bu işlemlerin boyutunu ve ucuz fonlamanın ne kadarının hisse senetlerinde kullanıldığını anlamaya çalışıyor.