Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan'ı iflastan kurtarmak ve euroda kalmasını sağlamak için anlaştığı kurtarma paketi en az 8 Avrupa Birliği ülkesinin parlamentosunda oylanacak.
Euro Bölgesi liderlerinin 17 saate yakın süren zirvesinde, Yunanistan'ın bölgede kalması için bir destek planı üzerinde anlaşılmasından sonra gözler AB üyesi ülkelerin parlamentosunda olacak. Bütün parlamentolarda onaylanır yasalaşırsa tam bir anlaşmaya varılacak ve AB üç yıl içinde Yunanistan'a 86 milyar avroluk bir finansman sağlayacak.
Söz konusu kurtarma paketinin önümüzdeki iki gün içinde Yunanistan Parlamentosu üzerinde yoğun bir baskı oluşturması bekleniyor. Parlamento, en geç çarşamba gününe kadar toplanarak Euro Bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmayla birlikte, bankaların sermaye yapısının yeniden düzenlenmesini oylaması gerekiyor. Yunan milletvekilleri reformları hayata geçirmek için aynı oturumda bazı yasaları da kabul etmesi şart. Kreditörlerin istediği reformlar arasında hükümetin vergileri artırması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gitmesi, kamu harcamalarını azaltması ve özelleştirmelerin yapılması var.
Çipras'ı zor günler bekliyor
Parlamento da sendika geçmişi olan Yunan milletvekilleri özelleştirmelere ve emeklilere fazla vergi uygulanmasına karşı çıkıyor. Bu milletvekillerinden dolayı Başbakan Aleksis Çipras'ı zor günlerin beklediği ifade ediliyor. Avrupalı liderler ülkeye çarşamba gününe kadar süre tanıdı. Tam bir anlaşma sağlanabilmesi için reform önerilerinin yasalaştırılması gerekiyor.
Yunanistan'a sunulan bir yardım paketinin Yunanistan’ın en büyük alacaklısı konumundaki Almanya'nın parlamentosunda da onaylanması gerekiyor. Bazı Alman milletvekillerinin anlaşmayla ilgili olarak endişelerini dile getirmeleri Almanya Başbakanı Angela Merkel'i zora sokacağı belirtiliyor. Paketin, Almanya Parlamentosu'ndan da çarşamba gününe kadar geçmesi isteniyor.
Fransa'da oylayacak
Yine Euro Bölgesi liderleriyle yapılan görüşmelerde Yunanistan'a en büyük desteği veren ve Yunanistan'ın kreditörelerine tekliflerini hazırlanmasında teknik olarak yardımcı olan Fransa'da söz konusu yardım paketini parlamentosunda oylayacak. Finlandiya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Slovakya parlamentosu da paketi oylayacak. Belçika, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi AB ülkelerinin parlamentoların da oylama gerekmiyor.