Libya'daki merkez bankası krizi petrol fiyatlarını harladı

Libya'daki arz sorunlarının beklenenden düşük ABD stoklarını dengelemesiyle petrol yükseldi.

Petrol fiyatları, Libya'ya ilişkin arz endişelerinin yeniden gündeme gelmesiyle iki seanslık kaybın ardından Perşembe günü yükseldi, ancak ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha az bir düşüşün talep beklentilerini azaltmasıyla karşı karşıya kaldı.

Brent ham petrol kontratları %0,11 artışla varil başına 78,74$'a yükselirken, ABD'nin West Texas Intermediate ham petrol kontratları %0,2 artışla 74,67$'dan işlem gördü.

Her iki kontrat da Çarşamba günü, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 846.000 varil azalarak 425,2 milyona gerilediğini gösteren verilerin ardından %1'den fazla değer kaybetti ve Reuters anketinde 2,3 milyonluk bir düşüş için analist beklentilerini kaçırdı.

Bazı analistler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Libya'dan gelen arzın kesintiye uğramasına ilişkin endişelerin piyasa için olumlu olduğunu söyledi.

Phillip Nova'da kıdemli bir piyasa analisti olan Priyanka Sachdeva, artan jeopolitik endişeler arasında Libya'daki sıkıntıların petrol piyasalarını gergin tutacağını ve fiyatlardaki düşüşü sınırlayacağını söyledi.

Libya'daki bazı petrol sahaları, merkez bankasının kontrolü için verilen mücadelenin ortasında üretimi durdurdu ve bir danışmanlık firması birkaç hafta boyunca günde 900.000 ila 1 milyon varil (bpd) arasında üretim kesintisi olacağını tahmin ediyor.

Libya'nın Temmuz ayı üretimi yaklaşık 1,18 milyon varildi.

Arz kesintisinin uzunluğu OPEC+'nın önümüzdeki Ekim ayındaki üretim planları üzerinde yayılma etkisi yaratabilir ve bu da arzın beklendiği gibi azalmaması halinde petrol piyasalarını olumlu etkileyebilir.

ING analistleri bir müşteri notunda, “Libya'dan uzun süreli bir kesinti, OPEC+‘ya şu anda planlandığı gibi 4Ç24’te arzı artırma konusunda biraz daha rahatlık sağlayacaktır” dedi ve kısa bir kesintinin kartelin kararını zorlaştıracağını ekledi.

Analistler “Bu senaryo altında, talep endişeleri devam ederken piyasaya ek arz getirme konusunda isteksiz olacaklarına inanıyoruz.” dedi.

ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileri de petrol fiyatlarını destekledi ve Atlanta Merkez Bankası Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun daha da düşmesi ve işsizliğin beklenenden daha fazla artması nedeniyle indirim zamanının gelmiş olabileceğini söyledi.

Düşük faiz oranları borçlanmayı daha ucuz hale getirerek ekonomik aktiviteyi ve petrol talebini artırabilir.