borsatek.com - Çeyrek yüzyıl aradan sonra ilk resmi devalüasyonunu Mart ayında gerçekleştiren Lübnan'da geçen yılki görece sakin dönem bitti ve enflasyon yeniden tırmanışa geçti. Yetkilerin çöküşü kontrol altına alma çabalarına rağmen gıda ve içecek enflasyonu yıllık %350'yi geçmiş durumda. Haberleşme maliyeti yıllık %620'den fazla artarken, alkol ve tütün fiyatlarındaki artış ise yüzde 451 oldu.
Şubat ayında Lübnan para biriminin %90 oranında değer kaybetmesine neden olan karar, ekonomik kriz yaşayan ve 2020'de 30 milyar dolarlık uluslararası borçta ödeme yapamayan Lübnan'da maliyetlerin hızla artmasına yol açtı.
Lübnan Merkezi İstatistik İdaresi tarafından bugün yayınlanan verilere göre, enflasyon Şubat ayında artışa geçerek yıllık %264'e yükseldi ve geçen yılın sonundan bu yana iki katından fazla yükseldi.
Yüzyılın ortalarından bu yana yaşanan en kötü küresel mali kriz olarak nitelendirilen bu durum, üç haneli enflasyon ve para birimindeki değer kaybının insanların birikimlerini yok etmesiyle Orta Doğu ülkesinin nüfusunun %75'ini yoksulluğa sürükledi.
Lübnan'ın para birimi karaborsada hızla değer kaybetmeye devam ederken, fiyatlar bir kez daha 30 yıl önce ülkedeki iç savaşın ardından görülen seviyelere ulaştı.
Döviz kıtlığı yaşayan Lübnan'da, para biriminin yeni düşük seviyelere gerilemesi ile ithalatın daha pahalı hale gelmesiyle enflasyonun daha da hızlanması bekleniyor. Bu süreçte hükümet, buğday dışındaki tüm temel ürünlerde sübvansiyonları kaldırdı.