Türkiye’nin önde gelen peynir üreticilerinden Muratbey Gıda ile Karahalil Çiftliği, ‘burgu peynir’ için davalık oldu. Mahkeme, burgu peynirin Muratbey’in tescilli markası olduğuna hükmetti. Kararda, Karahalil Çiftliği’nin sattığı ürünlerin taklit olduğuna işaret edilerek “Toplatılıp imha edilsin” denildi.
Hürriyet'te Dinçer Gökçe imzası ile yer alan habere göre Muratbey Gıda San. ve Tic. A.Ş. ile üretim tesisleri Çatalca’da bulunan Karahalil Gıda Hayvancılık Tarım Ürünleri şirketi arasında görülen dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Bakırköy 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde geçen yıl açılan davada, Muratbey Gıda, ‘burgu peynir’ için tescilli markaları olduğu kaydedildi.
MARKA HAKKINA TECAVÜZ
Şirket avukatı Arzu Erol’un imzasını taşıyan dava dilekçesinde, burgu peynir için önemli ölçüde yatırım yaptığı kaydedildi. Şirketin elde ettiği ciroda burgu peynirin önemli bir katkısı kaydedilerek, davalı şirketin satışını yaptığı burgu peynirin taklit olduğu öne sürüldü. Mahkemeye yapılan başvuruda, marka hakkına tecavüz suçunun işlendiği öne sürülerek bu durumun haksız rekabete yol açtığı belirtildi.
DAVA REDDEDİLSİN
Davalı Karahalil adına yapılan savunmada ise, satışını yaptıkları peynirin burgu peynir olmadığı kaydedildi. Savunmada, söz konusu ürünün, A. Ş. isimli kişinin tescilli endüstriyel tasarıma dayalı lisans ile üretildiği kaydedildi. Marka hakkına tecavüzün söz konusu olmadığı belirtilen savunmada davanın reddine karar verilmesi talep edildi.
BİLİRKİŞİ: TAKLİT ÜRÜN
Mahkeme, dosyayı 3 kişilik bilirkişi heyetine teslim etti. Hazırlanan bilirkişi raporunda, burgu peynirin, Muratbey Gıda’nın orijinal bir buluşu olduğu kaydedildi. Raporda, söz konusu ürünün, tasarım olarak o zamana kadarki geleneksel üretimin dışına çıkılarak yenilikçi bir ürün üretildiği kaydedildi. Karahalil Gıda’nın satışını yaptığı ürünün, Muratbey’in taklit ürünü olduğu vurgulandı.
TOPLAYIP İMHA EDİN
Bilirkişi raporunun da dosyaya sunulması ile mahkeme kararını verdi. Gerekçeli kararda, Karahalil’in ihracatını da yaptığı ürünün taklit olduğu belirtildi. Tasarım hakkına tecavüz olduğu belirtilen kararda, haksız rekabete yol açıldığı kaydedildi. Mahkeme, Karahalil’in, taklit olarak üretilen ürünlerin toplatılarak imha edilmesine karar verdi. Yargılama masrafları da davalı şirketin üstüne bırakıldı.