Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, mart ayında doğal gazda herhangi bir fiyat artışı öngörmediklerini açıkladı.
Yıldız, Esenboğa Havalimanında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Mart ayında doğal gaza zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki bir soru üzerine Yıldız, doğal gaz fiyatlarının bir önceki aydan belirlendiğini anımsattı.
Dolar kurunun yükseldiğini ancak bu duruma neden olan gelişmelerin ortadan kalkması halinde bunun bir miktar daha gerileyeceğine yönelik inancını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
"Ben şuna inanıyorum; sürdürülebilir dolar paritesi enerji maliyetleri üzerindeki yükünü daha da azaltmak durumundadır. Şu anda enerji maliyetlerimizi her zaman söylüyoruz, dolarla alakalı paritenin yükselmesi, ham petrol fiyatlarının 110 dolarlar seviyesine ulaşması maliyetlerimizi artırıyor. Ama biz buna rağmen inşallah değerlendirmelerimizle beraber mart ayında herhangi bir fiyat artışı öngörmüyoruz. Bunu kendi içerisinde balanse edecek, dengeleyecek yapıyı sağlamaya çalışıyoruz. Tabii ki yağmurun az yağıyor olması, kuraklık riskiyle alakalı bir kısım konuların oluşması bizi zorlayan konular. Ama Mart ayında doğal gaza herhangi bir fiyat artışı öngörmüyoruz."
Doğal gazda ne kadarlık maliyet artışı yaşandığının sorulması üzerine Yıldız, dolar paritesindeki 10 puanlık farkın, ham petrol fiyatlarındaki 4-5 dolarlık artışa eklendiğinde bir yılda 4 milyar dolar maliyet yarattığını anlattı. Enerji maliyetlerinin indirilmesi için yerli enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Bunu vatandaşımıza, sanayicimize yansıtmamak için de mart ayında doğal gazla alakalı bir fiyat artışı düşünmüyoruz" diye konuştu.
Özel sektörün doğal gaz tedarikinde yer almasını tavsiye ediyoruz
Başka bir soru üzerine elektrik fiyatlarının üç ayda bir, doğal gaz fiyatlarının ise aylık belirlendiğini anımsatan Yıldız, elektrik için doğal gaz tedarik eden özel sektörün üzerindeki maliyet baskısını ilgili ülkelerin kısmen kaldırdığını belirtti. Bakan Yıldız, "Doğal gaz tedarikinde özel sektör kontratlarına geçiyor olmamız Türkiye'nin doğru bir enerji politikasını ortaya koymuştu. Daha fazla özel sektörün doğal gaz tedarikinde yer almasını öngörüyor ve tavsiye ediyoruz. Bununla alakalı görüşmelerimiz de devam ediyor Rusya ile. Hangi ülke buna rıza gösterebilecekse bunun doğru olduğuna inanıyoruz. Özel sektörün üzerindeki maliyet baskısını, artış baskısını tedarik ettiği ülkeler önemli ölçüde gidermiş durumdalar" ifadelerini kullandı.
Ukrayna-Rusya arasındaki gelişmelerin doğal gaz arz güvenliğine etkisinin olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Yıldız, Türkiye'nin bölgesinde birçok siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya kalan ülkeler bulunduğunu anlattı.
Bakan Yıldız, "Bunların bizim özellikle enerji ile alakalı konularda çok ciddi bir sıkıntı oluşturacağı kanaatinde değiliz. Ukrayna-Rusya arasındaki gelişmelerin özellikle birçok ülkenin gaz tedarikini yapan Rusya'nın, Gazprom'un işine mani olmayacağını düşünüyoruz. 2007-2008'de yaşanan doğal gaz tedarikindeki sıkıntı, kış aylarında 12 gün kadar sürmüştü. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna bundan çok fazla etkilenmişti. Bizim başka gaz tedarik noktalarımız olduğu için kısmen o zamanlar daha da rahat atlatmıştık. Şu anda Ukrayna gerginliği ile alakalı doğal gaz tedarikinde herhangi sıkıntı görmüyorum" dedi.