MediaTek Microsoft'un yapay zekalı bilgisayarına güç verecek

Mobil işlemci üreticisi MediaTek, Microsoft'un yapay zekalı dizüstü bilgisayarları için Arm tabanlı çip tasarlıyor.

Tayvanlı çip tasarım devi MediaTek Microsoft'un Windows işletim sistemini çalıştıracak Arm tabanlı bir kişisel bilgisayar çipi geliştiriyor. Geçtiğimiz ay Microsoft, Arm Holdings teknolojisiyle tasarlanan ve yöneticilerin tüketici bilgi işleminin geleceği olduğunu söylediği yapay zeka uygulamalarını çalıştırmak için yeterli işlem gücü sağlayan çiplere sahip yeni nesil dizüstü bilgisayarları tanıttı. MediaTek çipi bu çabaya yönelik.

Yazılım şirketinin planları, yaklaşık dört yıldır Mac bilgisayarlar için kendi Arm tabanlı çiplerini piyasaya süren Apple'ı hedef alıyor. Microsoft'un Windows'u Arm için optimize etme kararı ise Intel'in PC pazarında uzun süredir devam eden hakimiyetini tehdit edebilir.

MediaTek'in Taipei'de listelenen hisseleri Çarşamba sabahı işlemlerinde yaklaşık %1,6 artarak daha geniş endeksin %0,5'lik kazancından daha iyi performans gösterdi.

İki kişi, MediaTek PC çipinin, Qualcomm'un dizüstü bilgisayarlar için çip tedarikine yönelik yeni sekme açan özel anlaşmasının sona ermesinin ardından önümüzdeki yılın sonlarında piyasaya sürüleceğini söyledi. Çip, Arm'ın hazır tasarımlarına dayanıyor ve bu da hazır, test edilmiş çip bileşenleri kullanılarak daha az tasarım çalışması gerektiğinden geliştirmeyi önemli ölçüde hızlandırabilir.

Microsoft'un Copilot+ Windows programı için MediaTek'in PC çipini onaylayıp onaylamadığı hemen belli olmadı.
Arm'daki yöneticiler, müşterilerinden birinin hazır bileşenleri kullanarak MediaTek'inki gibi halihazırda tamamlanmış bir tasarım için yaklaşık dokuz ayda bir çip ürettiğini söyledi. Deneyimli çip tasarım işletmeleri için gelişmiş çiplerin yapımı ve test edilmesi, karmaşıklığına bağlı olarak genellikle bir yıldan fazla sürüyor.

2016 yılında Microsoft, Windows işletim sistemini uzun süredir akıllı telefonlara ve onların küçük bataryalarına güç veren Arm'ın temel işlemci mimarisine taşımaya öncülük etmesi için Qualcomm'u görevlendirdi. Reuters'in geçen yıl bildirdiğine göre Microsoft, Qualcomm'a 2024 yılına kadar Arm tabanlı Windows uyumlu çipler geliştirmesi için bir münhasırlık anlaşması verdi.

Qualcomm'un Microsoft ile münhasırlık anlaşması sona erdiğinden, diğer tasarımcılar Microsoft'un Arm tasarımlarını kullanmaya yönelik son hamlesine yardımcı olmak için çip üretmeyi tercih etti. On yıllardır Windows makineleri Advanced Micro Devices ve Intel tarafından üretilen çip mimarisine dayanıyor.

Reuters'in geçen yıl bildirdiğine göre Nvidia ve AMD, Windows makineler için Arm tasarımları üzerinde çalışıyor. Konuya aşina bir kişiye göre, Nvidia'nın PC çipi için gösterdiği çaba MediaTek'in yardımını içeriyor. İki kişi, MediaTek'in bir PC çipi için gösterdiği çabanın Nvidia ile olan işbirliğinden ayrı olduğunu söyledi.