İnsan Kaynakları firması Challenger, Gray & Christmas'a göre, medya sektörü 2023'te Mayıs ayına kadar en az 17.436 kişiyi işten çıkardı; bu rakam kayıtlara geçen en yüksek rakam ve Mayıs ayına kadar 16.750 olan 2020 pandemi işten çıkarmalarını geride bıraktı. Sadece haber işlerinde, bu yıl Mayıs ayına kadar 1.972 kesinti yapıldı ve 2022'nin tamamında açıklanan 1.808'i aştı.
Medya ve eğlence sektöründeki işten çıkarmalar, Meta'dan Google'a kadar büyük teknoloji şirketlerinde kaybedilen on binlerce kişinin yanında cüce kalsa da, geniş bir yelpazedeki çalışanlar bu durumdan etkilendi.
Kesintiler, yayın işlerini kârlı hale getirmek için yarışan Disney ve Warner Bros Discovery gibi eğlence devlerinin yanı sıra değerlerini yükseltmeye çalışan BuzzFeed ve Vice Media gibi dijital medya şirketlerini de sarstı.
Washington Post ve USA Today'in sahibi Gannett'in Aralık ayı başında 400 çalışanını işten çıkarması ve 400 pozisyonu daha kapatması gibi eski gazetecilik efsaneleri de bu durumdan etkilendi. Los Angeles Times Haziran ayında haber merkezinden 73 kişiyi işten çıkarırken, 2022 yılında New York Times tarafından satın alınan Athletic de 20 gazeteciyi işten çıkardı. Wall Street Journal'ın ana şirketi News Corp. daha önce bu takvim yılında %5 oranında, yani yaklaşık 1.000 kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı.
Teknoloji devi Amazon, Amazon Studios ve Prime Video ekiplerinden yaklaşık 100 kişiyi işten çıkardı ve Disney Mayıs ayında, 5,5 milyar dolarlık maliyet tasarrufu çabasının bir parçası olarak Şubat ayında duyurduğu 7.000 işten çıkarmanın üçüncü ve son turunu tamamladı.
Eğlence sektöründeki işgücü üzerindeki baskıya ek olarak, Hollywood yazarları ücret ve diğer kaygıları protesto etmek için 15 yıl sonra ilk kez Mayıs ayında greve gitti.