borsatek.com- Çinli elektrikli araç devi BYD, Amerika Birleşik Devletleri'ne ihracatı artırmak ve Tesla ile rekabet edebilmek için Meksika'da bir üretim tesisi kurmayı planlıyor.
BYD Meksika Genel Müdürü Zhou Zou, Nikkei'ye yaptığı açıklamada, "Yurtdışında üretim yapmak, küresel bir marka olmak için şarttır" dedi. Zou, Meksika'nın önemli bir büyüme potansiyeline sahip önemli bir pazar olduğunu ve BYD'nin bölgedeki varlığını sağlamlaştırmak için Meksika'da bir üretim üssü kurmayı planladığını da sözlerine ekledi.
BYD'nin bu hamlesi, 2023'ün dördüncü çeyreğinde küresel elektrikli araç satışlarında ilk kez Tesla'yı geride bırakmasının ardından geldi. Buna rağmen, BYD'nin binek araç satışlarının büyük kısmı hala Çin'de gerçekleşiyor ve denizaşırı pazarlar 2023 yılındaki toplam satışların sadece %8'ini oluşturuyor.
BYD, küresel ayak izini genişletmek için yurt dışı yatırımlarına hız veriyor. Tayland ve Macaristan'da yeni üretim tesisleri kuran şirket, Brezilya'da da bir üretim üssü inşa etmek için 3 milyar real (605 milyon dolar) yatırım yapmayı planlıyor.
Meksika'daki üretim tesisi için fizibilite çalışmaları devam eden BYD, tesis için en uygun yeri belirlemek için ulusal ve yerel hükümet yetkilileriyle görüşmeler yürütüyormuş.
Tesisin yeri henüz netleşmese de, kuzeydeki Nuevo Leon ve orta Meksika'daki Bajio bölgesi en güçlü seçenekler arasında yer alıyor. Yucatan Yarımadası ve diğer güney bölgeleri de değerlendirme aşamasında.
BYD'nin Meksika'da üretim yapmayı planlaması, ABD'ye ihracat maliyetlerini düşürme arzusundan da kaynaklanıyor. ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA), ABD pazarına gümrüksüz erişim için Kuzey Amerika'da üretim kotalarını sıkılaştırdı. Ayrıca, ABD'deki artan işgücü maliyetleri ve elektrikli araç alımlarında vergi teşvikleri için katı gereklilikler, Meksika'yı cazip bir üretim merkezi haline getiriyor.
BYD'nin yanı sıra Tesla, Kia, BMW ve Stellantis gibi diğer büyük otomobil üreticileri de Meksika'da elektrikli araç üretim planlarını açıkladı. Bu durum, Meksika'nın otomotiv yatırımları için cazip bir destinasyon olduğunu gösteriyor. 2022'de Meksika'ya yapılan Çin yatırımları %50 arttı ve 2024'te de bu ilginin devam etmesi öngörülüyor. Bir başka Çinli elektrikli araç üreticisi olan Solarever, yakın zamanda Meksika'nın Durango eyaletine yatırım yapmayı planladığını açıkladı.
Meksika'nın önemli bir üretim merkezi haline gelmesi, çeşitli ülkelerden gelen toplam 74 milyar dolarlık nearshoring yatırımıyla da vurgulanıyor. Otomotiv sektörüne yönelik önemli yatırımlar, Meksika'nın küresel otomotiv endüstrisinde kilit bir rol oynayacağını gösteriyor.