Reuters verilerine göre, Haziran ayında bir araya gelen ve en çok işlem gören 10 para birimini denetleyen dokuz merkez bankasından yedisi faiz artırırken, ikisi değişiklik yapmamayı tercih etti.
Hem Norveç hem de İngiltere Merkez Bankası geçtiğimiz ay beklenenden daha büyük 50 baz puanlık bir hamle ile piyasaları şaşırtırken, Kanada ve Avustralya faiz artırım döngülerine devam etti. İsveç, İsviçre ve Avrupa Merkez Bankası da politikalarını sıkılaştırarak geçen ayki toplam faiz artırımlarını 225 baz puana çıkardı. Mayıs ayında altı toplantıda altı faiz artırımı yapılmıştı.
PIMCO ekonomisti Tiffany Wilding, "Bazı merkez bankaları daha düşük enflasyona doğru ilk ilerlemeyi görürken, merkez bankacıları genel olarak zorlu bir dengeleme eylemiyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Maliye politikasının günü kurtarmaya hazır olmadığı bir ortamda, döngüsel ufukta aşağı yönlü risklerin arttığı daha belirsiz bir büyüme ortamı görüyoruz."
Son hamleleriyle birlikte 10 ülkenin merkez bankalarının 2023'teki toplam faiz artırım sayısı 28 artırımla 950 baz puana ulaştı. Norveç'in Eylül 2021'de faiz artırım döngüsünü başlatmasından bu yana yapılan hamlelere bakıldığında, büyük merkez bankaları şimdiye kadar 3.765 baz puan faiz artırdı.
ABD Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki toplantısına ara vermesi sürpriz olmasa da, dünyanın en büyük merkez bankasının şahin görünümü piyasalarda sarsıntı yarattı.
Vanguard analistleri yıl ortası görünümlerinde "Merkez bankalarının yapacak daha çok işi olduğuna inanıyoruz. Bize göre enflasyonu merkez bankası hedeflerine indirmenin son ayağı en zorlu olanı olabilir." notu düştü.
Gelişmekte olan piyasalarda, sıkılaştırma döngüsünün hızının azalmakta olduğuna dair daha fazla kanıt vardı.
Reuters'ın gelişmekte olan ekonomiler örnekleminde yer alan 18 merkez bankasından 13'ü geçen ay faiz belirleme toplantısı yaptı. Ancak, 11 merkez bankası politikada değişikliğe gitmemeyi tercih etti.
Yeni başkan Hafize Gaye Erkan yönetimindeki Türkiye Merkez Bankası, 2021 ilkbaharında başlayan gelişmekte olan piyasalardaki sıkılaştırma döngüsünün belirgin bir şekilde dışında kalarak, 650 baz puanlık bir faiz artırımı ile daha ortodoks politika yapımına dönüş sinyali verdi. Bu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından acil olarak 1.050 baz puanlık bir faiz artırımına gitmek zorunda kalmasından bu yana yapılan en büyük ikinci faiz artırımı oldu. Bu arada Çin Merkez Bankası da faiz oranlarını 10 baz puan düşürdü.
Gelişmekte olan piyasalarda yıl boyunca yapılan toplam faiz artırımı 22 artırımla 1.375 baz puan oldu - bu rakam 2022'de yapılan 7.425 baz puanlık sıkılaştırmanın beşte birinden daha az. Toplam indirim miktarı ise iki hamlede 60 baz puan.