Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını sabit bırakarak yüzde 50'de tuttuğunu açıkladı. TCMB’den yapılan duyuruda, toplantının Yaşar Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirildiği ve politika faizinde değişiklik yapılmadığı belirtildi.

Duyuruda, Eylül ayında enflasyon eğiliminde bir miktar yükseliş yaşandığı ifade edilerek, "Üçüncü çeyrek göstergeleri, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bunun enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını göstermektedir. Temel mal enflasyonu düşük seviyede kalmayı sürdürürken, hizmet enflasyonunda ise iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir." denildi.

Enflasyon beklentileri ile ilgili olarak belirsizliğin son dönemde artış gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci için risk oluşturmaya devam ettiğini değerlendirmiştir." ifadesi kullanıldı.

Kurul, para politikasındaki sıkı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme aracılığıyla enflasyonun ana eğilimini düşürerek dezenflasyon sürecini destekleyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyon üzerindeki riskler nedeniyle ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı.

Merkez Bankası, enflasyonun belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi ve beklentilerin hedeflenen seviyelere yaklaşması durumuna kadar sıkı para politikasının devam edeceğini açıkladı. Açıklamada, "Enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi halinde para politikası araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır. Kredi ve mevduat piyasalarındaki beklenmedik gelişmeler karşısında parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati tedbirlerle desteklenecektir." denildi.

Kurul ayrıca likidite koşullarının yakından takip edileceğini ve sterilizasyon araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya devam edileceğini belirtti. "Politika kararları, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşacak şekilde alınacaktır. Fiyat istikrarı temel amaç olarak kalmaya devam edecek ve tüm araçlar kararlılıkla kullanılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Kurulun kararlarını şeffaf ve veri odaklı bir çerçevede alacağı vurgulandı. Ayrıca, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı duyuruldu.

Bu arada, TCMB, faiz oranını yedinci kez sabit tuttu.