Merkez Bankası, çekirdek dışı yükümlülükler için üç yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi.
TCMB'den yapılan açıklamada kararın 18 Ağustos 2015 tarihinde açıklanan "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası" çerçevesinde alındığı belirtildi.
Buna göre, mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için uygulanacak zorunlu karşılık oranı 1 yıla kadar yükümlülüklerde yüzde 20'den yüzde 25'e; 2 yıla kadar olanlarda yüzde 14'ten yüzde 20'ye; 3 yıla kadar olanlarda yüzde 8'den yüzde 15'e çıkarıldı.
5 yıla kadar vadelerdeki oran yüzde 7 olarak bırakılırken, 5 yıldan uzun vadeler için yüzde 6'dan yüzde 5'e çekildi.
Yeni oranlar, 28 Ağustos 2015 tarihinden sonra oluşacak yeni yükümlülüklere 23 Ekim 2015 tarihli tesis döneminden itibaren uygulanacak. 28 Ağustos 2015 tarihi itibarıyla mevcut yükümlülüklere vadeleri sonuna kadar, mevcut oranların uygulanmasına devam edilecek.
Merkez Bankası, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarına üç kademede toplam 150 baz puan artış yapacak.
TCMB'den yapılan açıklamada, kararın "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası" kapsamında, bankacılık sektörünün aracılık maliyetlerinin azaltılması ve çekirdek yükümlülüklerinin desteklenmesi amacıyla alındığı belirtildi.
Buna göre TCMB, TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarını; 1 Eylül,1 Ekim ve 1 Aralık'ta 50 baz puan artıracak
Merkez Bankası, döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla, bankaların TCMB nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitlerini 1 Eylül'den itibaren yaklaşık yüzde 130 artırarak 50 milyar dolara yükseltti.
TCMB'den yapılan açıklamada, dolar ve euro bazında limitlerin bankalara ayrı ayrı bildirileceği belirtildi.
Açıklamada, "Bu çerçevede, bankalara tahsis edilen depo limitleri ile ROM kapsamında TCMB'de bulundurulan altın ve döviz varlıklarının toplamı, yurtdışı şubeleri dahil olmak üzere, bankaların gelecek 1 yıldaki yurtdışı borç ödemelerinin tamamını fazlasıyla karşılayabilecek seviyeye yükselmiştir" denildi.