Ekonomi yönetiminin standart TL mevduatı özendiren düzenlemelerinin ardından bir süre yükseliş ivmesi göstere mevduat faizlerinde son haftalarda geri çekilme izleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre mevduatların ağırlıklı bölümünü oluşturan 1-3 ay arası vadesi bulunan mevduatlarda ortalama faiz 20 Ekim haftası itibariyle yüzde 44'ün altına indi. Bu vadeli mevduatlarda ortalama faiz 6 Ekim haftasında yüzde 45,5 seviyesine kadar yükselmişti.
Fakat son iki haftada ortalama faizlerde ılımlı düşüş dikkat çekti.
Tüm vade grupları dikkate alındığında ise ortalama faizin yüzde 37,5 seviyelerine indiği görüldü.
Mevduat dolarizasyonu da düşüyor
Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin hesaplamalarına göre, 20 Ekim itibarı ile mevduat bankaları genelinde toplam mevduat içinde TL mevduat oranının yüzde 59,2’ye geriledi.
Söz konusu oran kamu mevduat bankalarında yüzde 63,7’ye, özellerde yüzde 58,3’e ve yabancı mevduat bankalarında yüzde 62,2 seviyesine düştü.
KKM’nin TL karşılığı Dövize endeksli bir varlık sayılarak, Türkiye’deki mevduat dolarizasyonu hesaplandığında ise Ekim üçüncü haftasında bu oranın yüzde 63,3 düzeyine geriledi. Bu oranın Ağustos son haftasından beri düzenli azalış eğiliminde olduğu görülüyor. Söz konusu oran en yüksek değerini yüzde 72,8 ile 10 Haziran 2023’de görmüştü.
Ekonomi yönetiminden yeni hamle
Mevduat faizlerinde yükseliş ivmesi kesilirken, ekonomi yönetiminden de yeni bir hamle geldi.
TCMB gerçek kişilere ait Türk lirası mevduatın payı için daha önce belirlenmiş olan yüzde 2,5 artış hedefinin yüzde 3,5’e yükseltileceğini belirtti.
Yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasında kur korumalı hesapların (döviz dönüşümlü) yenilenmesi ve Türk lirasına geçişi ile Türk lirası payının artırılmasına yönelik değişiklikler yapılacağı açıklandı.
Ekonomist Bürümcekçi, günlük raporunda söz konusu değişikliklerin mevduat faizlerinde son dönemde görülen düşüşü tersine çevirebileceğini söyledi.