Microsoft hisseleri, beklenenden iyi kar ve satışlara rağmen düşüş yaşıyor 

Microsoft, dördüncü mali çeyrek için beklenenden daha iyi kazanç ve gelir açıklasa da şirketin hisseleri, bulut hizmetleri biriminin hayal kırıklığı yaratan mali sonuçları ile düşüşe geçti.

Microsoft, dördüncü mali çeyrek için beklenenden daha iyi kar ve satış rakamları açıkladı. Yatırımcılar hayal kırıklığı yaratan Azure biriminin gelirlerine odaklandı ve spot piyasa kapanışı sonrası gerçekleşen işlemlerde Microsoft hisseleri yüzde 7'lik bir düşüş yaşıyor.

Şirketin gerçekleşen ve beklenen kar ve geliri şöyle oldu: 

Hisse başına kar: Beklenti 2,93 Dolar iken 2,95 Dolar

Gelir: 64,73 milyar dolar, beklenen 64,39 milyar dolar

Yapılan açıklamaya göre Microsoft'un geliri, 30 Haziran'da sona eren mali dördüncü çeyrekte yıllık bazda %15 arttı. Net gelir, geçen yılın aynı çeyreğindeki 20,08 milyar dolardan (hisse başına 2,69 dolardan) 22,04 milyar dolara yükseldi.

Şirketin en üst segmenti olan Akıllı Bulut hizmetleri sunan Azure, 28,52 milyar dolar gelir elde etti. Toplam gelir bir önceki yıla göre yüzde 19 artış gösterse de analistler arasındaki 28,68 milyar dolarlık fikir birliğinin altında kaldı.

Azure ve diğer bulut hizmetlerinden elde edilen gelirler ikinci çeyrekte %29 arttı. Analistler %31 büyüme bekliyorlardı. Microsoft'un Azure biriminde kar ve satış rakamı 2022'den bu yana beklentilerin altında kalmaya devam ediyor. Microsoft, bu kategoriden elde edilen geliri dolar cinsinden açıklamıyor.

Geçen hafta Google'ın ana şirketi Alphabet,  Workspace üretkenlik yazılımı ve Google Cloud Platform altyapısını kapsayan bulut işinden elde edilen gelirin yaklaşık %29 arttığını söyledi.

Microsoft'un Office yazılımını ve LinkedIn'i içeren Üretkenlik ve İş Süreçleri birimi 20,32 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış ifade ederken 20,13 milyar dolarlık beklentilerin de üzerinde oldu.

Microsoft'un Daha Kişisel Bilgi İşlem birimi ise, Windows işletim sistemi, oyunlar, cihazlar ve arama reklamlarıyla birlikte 15,90 milyar dolar gelir elde etti. Bu gelir rakamı bir önceki yıla göre yüzde 14 artış ifade ederken, 15,49 milyar dolarlık beklentinin de üzerinde gerçekleşti.

Windows lisanslarının cihaz üreticilerine satışı %4 arttı. Teknoloji sektörü araştırmacısı Gartner, mali yılın dördüncü çeyreğinde bilgisayar sevkiyatlarının önceki çeyrekteki %0,9'luk büyümeden sonra ikinci çeyrekte %1,9 arttığını tahmin etti.

Mali yılın dördüncü çeyreğinde Microsoft, belirli modelleri internet bağlantısına ihtiyaç duymadan yerel olarak çalıştırabilen AI özelliklerine sahip Surface PC'leri satmaya başladı. Dell, HP ve diğer cihaz üreticileri de kendi Copilot+ bilgisayarlarının tanıtımını yaptı.