Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Milli Piyango'nun özelleştirilmesinin yıl sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını belirtirken; bu yıl sonu için 8.7 milyar lira olan özelleştirme geliri hedefinin ise gelecek yıl için 10 milyar lira olduğunu kaydetti.
UniCredit Grubu tarafından düzenlenen "Türkiye Altyapı Finansmanı Kongresi"nde konuşan Aksu, "Milli Piyango özelleştirmesini yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz... Aralık ortasına kadar süre var, süreç devam ediyor" dedi.
Milli Piyango şans oyunlarını işletmek için lisans sözleşmesini imzalamak üzere 15 Nisan'a kadar ek süre alan Net Holding bu sürede de ihaleyi imzalayamayacağını açıklamış; ardından sürecin ikinci iyi teklifi veren ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu ile devam edilmesi kararı alınmıştı.
Bu yılın tamamı için 8.7 milyar liralık özelleştirme hedefleri olduğu belirten Aksu, bütçenin henüz netleşmediğini ancak 2016 yılında da 10 milyar lira civarında bir özelleştirme gelirinin beklendiğini ifade etti.
2016 yılında limanlar ya da başka projelerin özelleştirilebileceğini de belirten Aksu, "Seneye iki limanın özelleştirmesi planı var. Bunlar İzmir ve Tekirdağ limanları... İzmir'deki kruvazör limanı ve yük limanı. Bu projeler için ihaleyi 2016 yılında sunacağız ve bu özelleştirmeleri gelecek sene içinde yapmayı planlıyoruz. Seçimlerden sonra özelleştirme programının hızlanacağına eminiz" diye konuştu.
Aksu, hedeflerinin üç dört sene içinde elektrik üretim santrallerinin çoğunun özelleştirilmesi olduğunu da belirtti.
DEMİRYOLLARINA 2015'TE 8.8 MLYR TL YATIRIM
Aynı toplantıda konuşan Devlet Demiryolları Genel Müdür Yardımcısı İsmail Murtazaoğlu da, demiryollarına 2015 sonunda 8.8 milyar TL yatırım yapılmış olacağını söyledi.
İlk Yüksek Hızlı Tren hattını (YHT) Ankara-Eskişehir arasında gerçekleştirdiklerini ifade eden Murtazaoğlu, önümüzdeki dönem planları ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Üçüncü köprüye de bir demiryolu bağlantısı planlanıyor. Bu yılın sonuna kadar bir kesiminin yapım ihalesi projelendirmesi devam ediyor. Yıl sonundan önce ilanına çıkmaya çalışıyoruz. Ankara-Sivas hattının tamamı yapım aşamasında. Ankara-Kırıkkale arasında yaklaşık 40-50 kilometre için bir tane ihalemiz neticelenmek üzere. 150 kilometrelik kısmın alt yapısı tamamlandı. Hattın tamamı 405 kilometre... Kalan kısımlardaki alt yapı ilerlemeleri yüzde 70 mertebelerinde. Yıl sonundan önce Ankara-Sivas için bir üst yapı ihalesine çıkmak için hazırlıklarımız sürüyor."
Murtazaoğlu, toplamda 106 adet yüksek hızlı tren seti alınacağını, bunların altı adetinin ise 2016'da alınacağını kaydetti.
Murtazaoğlu, demiryollarında 2016'da Başkentray'ın da arasında bulunduğu 13 ihaleye, 2017'de de dört ihaleye çıkmayı planladıklarını ifade etti.