Milton kasırgası Florida'ya girdi, petrol fiyatları yükselişe geçti

Orta Doğu'da savaşın bölgeye yayılma riski günden güne artarken Florida'yı etkisi altına alan ve yüz yılın en büyük kasırgası olarak yorumlanan Milton kasırgasının karaya çıkmasıyla petrol fiyatlarında yükseliş yaşandı.

Petrol fiyatları Perşembe günü erken Asya ticaretinde, İsrail'in petrol üreticisi İran'ı vurmayı planlamasıyla Orta Doğu'daki potansiyel arz kesintilerine ilişkin endişeler ve Florida'ya doğru ilerleyen büyük bir fırtınanın yakıt talebini artırmasıyla yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 76,95 dolara yükselirken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 73,59 dolar oldu.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi olan ABD, Florida'nın batı kıyısında karaya çıkan Milton kasırgasının etkisi altında. Fırtına, eyaletteki benzin talebini şimdiden artırdı ve akaryakıt istasyonlarının yaklaşık dörtte birinde stoklar tükendi, bu da ham petrol fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın İsrail'in İran'a yönelik bir saldırısının "ölümcül, kesin ve şaşırtıcı" olacağı sözünü vermesiyle, yatırımcılar İsrail ve İran arasındaki gerilimin tırmanma ihtimaline karşı temkinli davranmaya devam etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü İsrail Başbakanı Netanyahu ile Beyaz Saray'ın "doğrudan ve çok verimli" olarak nitelendirdiği 30 dakikalık bir telefon görüşmesinde İsrail'in İran'la ilgili planlarını konuştu.

Petrol üreten Orta Doğu bölgesine yönelik tehditler akıllarda olsa bile, zayıf talep temel görünümü desteklemeye devam ediyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Salı günü Çin ve Kuzey Amerika'da zayıflayan ekonomik faaliyetler nedeniyle 2025 yılı için talep tahminini düşürdü.

Çarşamba günü EIA verileri ham petrol stoklarının geçen hafta 5,8 milyon varil artışla 422,7 milyon varile yükseldiğini gösterdi. Bu, Reuters anketine katılan analistlerin beklediğinden daha büyük bir artıştı, ancak Amerikan Petrol Enstitüsü endüstri grubu tarafından Salı günü tahmin edilenden çok daha düşüktü.