Mourinho antrenmana çıkmadan Fenerbahçe'ye 155 milyon avro kazandırdı!

Fenerbahçe, Portekizli teknik direktör Jose Mario Dos Santos Mourinho Felix ile yaptığı anlaşmada ne kazanacak ne kaybedecek

BORSATEK.COM - Ünlü Portekizli teknik direktör Jose Mario Dos Santos Mourinho Felix'in Fenerbahçe'den ne kadar ücret alacağı resmi olarak açıklandı. KAP'a gönderilen açıklamaya göre Mourinho iki sezon için anlaşma yaptığı Fenerbahçe'den sezon başına 10 milyon 500 bin avro garanti ücret alacak. Açıklama çok ayrıntılı değil, dolayısıyla olası prim benzeri ödemelerle bu rakam biraz daha yukarıya çıkabilir. 

Türkiye futbol tarihinde bir teknik direktöre ödenen en yüksek rakam, Mourinho isminin ilk olarak Fenerbahçe ile kullanıldığı günden beri tartışma konusu. Soru doğal olarak şu: Kendi kuracağı teknik ekibe ödenecek ücretler ve olası primlerle birlikte 15 milyon avroya yükseleceği tahmin edilen bu rakama karşılık Fenerbahçe ne kazanacak?

Mourinho'nun sportif anlamda Fenerbahçe'ye ne kazandıracağını anlayabilmek için biraz beklemek gerekiyor. Buna karşılık mali açıdan bakıldığında değerleme için bazı veriler var. Bunlardan en önemlisi Fenerbahçe Spor Kulübü'nün elindeki halka açık ve hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören Fenerbahçe Futbol A.Ş'nin (FENER) üzerinden elde ettiği kazanç. 

2004'te halka açılan ve hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan FENER hisselerinin yüzde 67'si Fenerbahçe Spor Kulübü'nün elinde, kalanı ise halka açık. Fenerbahçe 2023-2024 sezonunda şampiyonluğu ezeli rakibi Galatasaray'a kaptırmasına rağmen, piyasa değeri Mourinho ismi ilk kez kullanılmaya başlandığından beri yükselerek anlaşmanın duyurulduğu bugün tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Morinho söylentilerinin güçlendiği mayıs ayı başında FENER hisseleri 82 TL civarında hareket ediyordu ve bu fiyatla piyasa değeri 8.1 milyar TL seviyesindeydi. Fenerbahçe'nin iki başkan adayının da Morinho ismini kullanamaya başlaması ile birlikte hız kazanan FENER hisselerindeki artış ile şirketin piyasa değeri tarihinde ilk kez mayıs ayı ortasında 10 milyar TL'yi geçti. 

Kazanç ödenen paranın çok üstünde

Fenerbahçe'nin Morinho hakkında KAP'a ilk resmi açıklamayı yaptığı 1 Haziran'dan bir gün önce 10.7 milyar TL seviyesinde olan şirketin piyasa değeri, Morinho ile sözleşme imzalandığının ve ücretinin KAP'a bildirildiği bugün 16.33 milyar TL'ye yükseldi. 

Böylece Morinho etkisiyle FENER hisselerinin piyasa değeri yaklaşık %100 değer artışıyla 8.1 milyar TL'den 16.3 milyar TL'ye (233 milyon avrodan, 460 milyon avroya) yükselirken, bu hisselerin yüzde 67'sine sahip Fenerbahçe Spor Kulübünün elindeki hisselerin değeri de aynı dönemde yaklaşık 155 milyon avro yükselmiş oldu.