Mücevher ihracatı Ramazan ve bayram tatili nedeniyle Ortadoğu pazarındaki durgunluğa bağlı olarak Haziran'da yüzde 32.3 azalışla 157.5 milyon dolara geriledi.
Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) tarafından yapılan açıklamada MİB Başkanı Ayhan Güner, mücevher ihracatının Ortadoğu pazarından batıya kaydığını belirterek, "Mücevher ihracatı 2016'ya kötü başladı. İlerleyen aylarda yükselişe geçtiyse de Ramazan ve akabinde bayram tatiliyle düşüşünü sürdürdü" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu süreçten en çok etkilenen Ortadoğu pazarı oldu. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve özellikle Irak pazarındaki kan kaybı hayli fazla. Düşüşün bu denli yüksek olduğu ülkelere baktığımızda sebebinin Ramazan ve bayram tatili olduğunu söylemek mümkün…"
Verilere göre Haziran ayında Ortadoğu ülkelerinin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 55.1, gerçekleştirdiği ihracat hacmi ise 86.8 milyon dolar seviyesinde. Ortadoğu'yu yüzde 17.8 pay ve 28 milyon dolar ihracat hacmiyle Avrupa Birliği ülkeleri izliyor. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi ise yüzde 8.3 payla 13.1 milyon dolarlık ticaret hacmiyle üçüncü sırada yer alıyor.
MİB verilerine göre mücevher ihracatı ilk altı ayda ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.23 azalarak 1.1 milyar dolara geriledi.
Veriler İran'a yapılan mücevher ihracatının yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35.2 azalarak 312 milyon dolara, BAE'ye ihracatın yüzde 25.75 azalışla 233 milyon dolara, Irak'a mücevher ihracatının ise yüzde 60 azalışla 38.7 milyon dolara gerilediğini ortaya koyuyor.
Buna karşılık yılın ilk yarısında ABD'ye mücevher ihracatı yüzde 51 artışla 93.4 milyon dolara, Hong Kong'a ihracat yüzde 61 artışla 56.6 milyon dolara, İsrail'e ihracat ise yüzde 27.2 artışla 39.8 milyon dolara, Almanya'ya ise yüzde 54 artışla 34.5 milyon dolara yükseldi.