Mühendisler istifa ediyor, dövizli maaşa geçiyor

Dünyadaki küresel yetenek kıtlığı dalgasına içerde eriyen Türk Lirası da eklenince, birçok Türk şirketi kalifiye çalışanlarını dövizle maaş teklif eden yabancı şirketlere kaptırmaya başladı.

 

Pandemi sonrası tüm dünyada dijital yatırım harcamalarının çok hızlı artması ve yerinde çalışmanın mümkün olması küresel yetenek açığı doğurdu. Dünyadaki küresel yetenek kıtlığı dalgasına içerde eriyen Türk Lirası da eklenince, birçok Türk şirketi kalifiye çalışanlarını dövizle maaş teklif eden yabancı şirketlere kaptırmaya başladı.

Dünya'dan Merve Yiğitcan'a değerlendirmelerde bulanan Vizyon 100 Platformu Kurucu Üyesi ve Dijital Stratejist Bülent Kutlu, “Avrupa’nın 1 milyon yazılımcıya ihtiyacı var. Almanya’da 750 bin yazılımcı var ama hala yazılımcı ithal ediyorlar. Türkiye’de şu an 150-200 bin bandından yazılımcı istihdamı olduğu biliniyor. Ama ihtiyaç 400 bin. Şimdi tüm bunlara zayıf TL de eklenince yazılımcılarımızı, mühendislerimizi yabancılara kaptırmaya başladık. Ciddi bir krizle karşı karşıyayız. Bu kriz önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’yi çok ciddi şekilde vuracak. Sadece yazılımda değil, bilişim ve teknolojide bu yetenek kıtlığını yaşayacağız. ABD’de başlayan ‘büyük istifa dalgası’nın tüm dünyaya yayılma ihtimali yüksek. Türkiye’de de başlayacağını tahmin ediyoruz. Bu istifa dalgasını da küresel yetenek kıtlığı tetikliyor.”

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Başkanı Yaman Tunaoğlu da mühendis kadrolarında yaşanan yaprak dökümüne dikkat çekiyor. Bu sorunun özellikle teknoloji firmaları için ciddi sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Tunaoğlu, “Teknoloji firmaları son dönemde kalifiye eleman bulmakta zorlanıyorlar ya da mevcut personellerini kaybediyorlar. Bunun sebebi de zayıf Türk Lirası” dedi.

Mühendislerin bir kısmının yurtdışına çıktığını, bir kısmının da uzaktan yabancı şirketlere hizmet vermeye başladığını söyleyen Tunaoğlu, özellikle TL’de yaşanan kayıpları gören yabancıların, Türk mühendislere dövizle maaş tekliflerini artırdığını kaydetti.