Nakliyat sigortalarında yılın ilk sekiz ayındaki prim üretiminde yüzde 100’ün üzerinde artış kaydedildi.
Bloomberg HT’de yayınlanan Sigorta Gündemi’nde ele alınan nakliyat sigortalarında prim artışının yüzde 120 olduğu görüldü. Türkiye Sigrota Birliği (TSB) verilerine göre geçen yılın ilk sekiz ayında 1 milar 90 milyon lira olan prim üretimi bu yılın aynı döneminde 2 milyar 402 milyon lira olarak gerçekleşti.
Rusya-Ukrayna krizinden sonra artan navulun fiyatlarına ek olarak sigorta bedellerinin Döviz cinsinden olması prim üretiminde rol oynadı. Nakliyat sigortalarında reel değişim yüzde 22 olarak kaydedildi.
Sigorta sektörüne ilginin artarak devam ettiğini belirten Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, yakın zamanda 8 şirket kurulduğunu hatırlatarak, “Şu anda da hem uluslararası hem yerli düzeyde kuruluş talepleri geliyor. Lisans ve ruhsat işlemleri devam ediyor” dedi.
TARSİM, 2023 yılı üretim sezonu için Bitkisel Ürün Sigortası başvurularının 1 Kasım tarihinden itibaren üye sigorta şirketlerinin yetkili acenteleri aracılığıyla yapılmaya başladığını duyurdu.
Türkiye Sigorta Birliği, dolandırıcıların ‘sahte poliçe’ satarak vatandaşları zarara uğrattığı yönünde şikâyetler aldıklarına yönelik kamuoyu duyurusu yaptı. TSB, bunu önlemek için yapılabileceklere ilişkin bilgileri paylaştı. Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi’nin (SBM) web sitesindeki “Trafik Sigortası Teklif Karşılaştırma” ekranını hatırlatan TSB, vatandaşların bu yolla sadece “Kimlik No” ve “Plaka No” bilgileri ile tüm sigorta şirketlerinin primlerini tek bir ekranda görebildikleri belirtildi.
AXA Sigorta’nın, Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (HİPAM) ile gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, pandemi döneminde hayatımıza girerek yaygınlaşan evden çalışma sistemi, gerekli yaşam tarzı değişiklikleri yapılmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Gönülle BES’e 625 bin kişi girdi
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) verilerine göre Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) Ocak-Ekim döneminde fon büyüklüğünde OKS ve Devlet katkısı dahil 372 milyar TL aşıldı. Katılımcı sayısında da 14 milyon 365 bin 253 kişiye ulaşıldı. Sistemin yılbaşından 2 Kasım 2022 tarihine kadar olan büyümesi ise dikkat çekti. Gönüllü BES'e 625 bin 776 kişinin giriş yaptığı görülürken, söz konusu tarafta fon büyüklüğü ise devlet katkısı ile birlikte toplamda 116 milyar TL gibi ciddi bir rakamda büyüdü. Çalışanların dahil olduğu Otomatik Katılımda ise söz konusu dönemde 450 bin 755 çalışan sisteme giriş yaparken, fon büyüklüğü de devlet katkısı dahil olmak üzere 11 milyar 525 milyon TL tutarında artış gösterdi.
Sabancı Holding ve Ageas iştiraki olan AgeSA, 3. çeyrek sonuçlarını açıkladı. Şirket, BES’te yüzde yüzde 18.1 pazar payı ile 58,4 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı.
DAE’den 11 şirkete dava
Dubai merkezli uçak kiralama şirketi Dubai Aerospace Enterprise (DAE), Rusya'da mahsur kalan 19 uçak için yaklaşık 600 milyon dolar zarar yazmasından iki ay sonra, aralarında Lloyd's of London, AIG, Chubb ve Swiss Re'nin de bulunduğu 11 sigorta şirketine Londra'da dava açtı.
Lloyd's of London sigortacısı Ascot, Rusya'nın anlaşmaya katılımını sürdüreceğini açıklamasının ardından, Karadeniz tahıl koridoru için kargo sigortasının 2 günlük aradan sonra tekrar verilmeye başlandığını duyurdu.
Swiss Re'nin 'dijitalleşmenin yarattığı riskler için mükemmel çözüm' raporunda, dijitalleşmenin, riskleri hızla değiştirdiği ve buna yönelik çözümlerin ise sistemik hale gelebilecek yeni ortaya çıkan risklere ayak uydurması gerektiği öne sürüldü.
Allianz'ın siber raporuna göre, devlet destekli siber saldırı tehdidi hızla büyürken, fidye yazılımları küresel çapta kuruluşlar için en büyük siber risk olmaya devam ediyor. Allianz, 2021'de rekor 623 milyon saldırı olduğunu ve bu sayının 2020'nin iki katı olduğu belirtildi.