Nasdaq 1 doların altına düşen hisseleri listesinden atacak

Nasdaq 1 doların altında işlem gören şirketleri radarına aldı ve inceleme sonucunda bu hisseleri listesinden atacağını duyurdu.

Nasdaq, Perşembe günü borsa operatörünün web sitesinde yayınlanan bir dosyaya göre, uyumsuz şirketler için daha hızlı ve daha sıkı bir listeden çıkarma süreci uygulamak için 'kuruşluk' hisse senetleriyle ilgili kurallarında değişiklikler öneriyor.

Nasdaq, borsalarında listelenen şirketlerin 1 $ 'ın üzerinde bir kapanış fiyatını koruması gerekiyor. 30 ardışık işlem günü boyunca bu kriteri karşılayamayan şirketler, listeleme standartlarına uymuyor olarak kabul edilirken uyumluluğu yeniden kazanmak için 180 gün veriliyor.

Kuruşluk hisse senetleri genellikle hisse başına 1 doların altında satılıyor. 180 işlem gününden sonra şirketin hisse senedi fiyatı 1 doların üzerine çıkmazsa, 180 günlük ikinci bir uyum süresi talep edebilir. İkinci uyum süresinin sonunda, hisse senedi 1 doların altında kalan şirketler şu anda Nasdaq'ın duruşma paneline itiraz etme seçeneğine sahip, bu da bir duruşmaya kadar listeden çıkarma sürecini duraklatabilir. Ancak önerilen değişiklikler, uyumlu olmayan şirketlerin listeden çıkarılma sürecini hızlandırabilir.

Değişikliklerin kabul edilmesi halinde Nasdaq, 360 işlem gününün sonunda hisse fiyatı 1 doların altına düşen şirketlerin borsada işlem görmesini askıya alacak ve temyiz seçeneğini fiilen ortadan kaldıracak. Ayrıca, hisse fiyatı 1 doların altına düşen herhangi bir şirkete, önceki bir yıllık dönem içinde ters hisse senedi bölünmesi gerçekleştirmişse, hızlıca borsa kotundan çıkarma kararı göndermeyi amaçlıyor.

Salı günü yapılan başvuruya göre, genellikle mali sıkıntı içinde olan veya uzun süreli operasyonel gerileme yaşayan bazı şirketlerin, tekrarlanan hisse senedi bölünmeleri modeline girdikleri gözlemlendi. Borsa operatörü başvuruda, "Nasdaq, bu tür davranışların genellikle bu tür şirketlerdeki derin mali veya operasyonel sıkıntının bir göstergesi olduğuna ve yatırımcı koruma nedenleriyle Nasdaq'ta işlem görmelerini uygunsuz hale getirdiğine inanmaktadır" dedi.

Şirketler genellikle piyasadaki hisse sayısını azaltarak hisse senedi fiyatını artırmak için ters hisse bölünmeleri gerçekleştirirler. Nasdaq, Reuters'ın talebine yanıt olarak yorum yapmayı reddetti. Nasdaq'ın listeleme standartlarında önerilen iki değişiklik, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) onayına tabidir.