Nasdaq sert geriledi, S&P 500'de sınırlı düşüş Dow Jones sınırlı yükselişle kapandı

S&P 500 Salı günü, yatırımcıların megacap teknoloji hisselerine gelen satışların etkisiyle düşüş yaşadı. Yatırımcılar, Fed'in son politika toplantısına başlamasıyla birlikte gözlerini Washington'a çevirdi.

New York borsasında haftanın ikinci günü S&P 500 endeksi yüzde 0,5 kayıpla 5.436,44 puanda günü tamamlarken, Nasdaq Bileşik endeksi yüzde 1,28 düşüşle 17.147,42 puanda kapandı. Dow Jones Sanayi endeksi 203,40 puan ve yüzde 0,5 artışla 40.743,33 puana yükseldi.

Nvidia hisseleri yüzde 7 oranında gerilerken, Microsoft yaklaşık yüzde 0,9 oranında değer kaybetti. Megacap teknoloji şirketlerinin bilançolarının etkilerinin hissediğidiği üyük bir kazanç haftası. Microsoft Salı günü zil sesinin ardından bilançolarını açıkladı ve hayal kırıklığı yarattı. Meta, Amazon ve Apple bu hafta sonuna doğru sahnede yerlerini alacak

Bilanço dönemi bu ana kadar sağlam bir dönem oldu. FactSet'in verilerine göre, bilanço açıklayan 240 S&P 500 şirketinin yaklaşık yüzde 80'inde kar rakamları beklentilerin üzerinde oldu. 

Edward Jones'un müdürü ve kıdemli yatırım stratejisti Mona Mahajan, "Karlılık artışında genişleme görüyoruz. Teknoloji şirketlerinin karları ile çıtanın yüksek olduğunu düşünüyoruz. Eğer -yapay zeka- harcamalarında bir soğuma kokusu alırsak, hisse senetlerinin biraz geri çekildiğini görebiliriz. Ancak zaten makul bir düzeltme yaşadık." ifadelerini kullandı. 

Mahajan, kendi görüşüne göre yumuşak iniş söyleminin bozulmadan kaldığını ve merkez bankacılarının olası faiz indirimleri ile ılımlı enflasyonun, piyasanın sürekli genişlemesi için güçlü bir zemin oluşturabileceğini ekledi.

Fed toplantısı 

Fed'in iki günlük politika toplantısı Salı günü başladı ve yatırımcılar Başkan Jerome Powell'ın önümüzdeki birkaç ay içinde beklenen faiz indirimlerinin zamanlaması ve sayısı konusunda sinyal vereceğini umuyorlardı. CME FedWatch Tool'a göre trader'lar Eylül ayında faiz indirimi olasılığını yüzde 100 olarak fiyatladılar.

Principal Asset Management baş küresel stratejisti Seema Shah, "Enflasyon düşüş eğiliminde, bu da Fed'in faiz indirimlerini destekliyor" dedi. "Bu, hâlâ güçlü bir ekonomik görünüm ve güçlü kurumsal kazançlarla birleştiğinde, risk varlıklarını desteklemeli ve sadece teknolojiden uzak getirilerin genişlemesine yol açmalıdır."

CrowdStrike

CNBC'nin, bu ay binlerce uçuş iptaline yol açan bir kesinti sonrasında Delta Air Lines'ın siber güvenlik şirketi ve Microsoft'tan tazminat talep etmesi için avukat David Boies'i tuttuğunu bildirmesinin ardından hisseler yüzde 9,7 düştü. CrowdStrike'ın hisseleri Temmuz ayında neredeyse yüzde 40 düşüş yaşayarak bugüne kadarki en kötü aylık performansını kaydetti.

Merck hisseleri, tüm yıl için beklenenden zayıf gelen rehberliğin güçlü ikinci çeyrek raporunu gölgelemesi nedeniyle yüzde 9,8 düştü. Procter & Gamble, Çin'deki hayal kırıklığı yaratan talep nedeniyle üç aylık gelirinin Wall Street'in tahminlerinin altında kalmasının ardından yüzde 4,8 kaybetti.