Nasdaq'ta fiyatlar geriledi, işte alıma en uygun üç hisse

Nasdaq Borsasındaki Satış Dalgası Sonasında: Alım Listenize Ekleyebileceğiniz 3 Hisse

Küresel borsaları hafta başında etkisi altına alan endişeler biraz etkisini azaltsa da gücünü korumaya devam ediyor. Büyük piyasa endekslerinin zirveye ulaşmasından sadece birkaç hafta sonra, Nasdaq Bileşik Endeksi (NASDAQINDEX: ^IXIC) %10'un üzerinde değer kaybederek bir düzeltme sürecine girdi.

Pazartesi günü hisse senetleri, olumsuz ekonomik veriler ve Japonya'da Nikkei endeksinin çift haneli düşüş yaşamasıyla tetiklenen bir şokla birlikte üçüncü gün üst üste sert bir düşüş yaşadı. Japonya Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde faiz artırımı yapması, küresel çapta "carry trade" olarak bilinen ve yatırımcıların düşük faizli yen borçlanarak başka yerlerde yatırım yapmalarına dayanan ticaretin çözülmesine neden oldu.

Tecrübeli yatırımcılar, borsadaki satış dalgalarının korkutucu olabileceğini ancak aynı zamanda iyi alım fırsatları sunduğunu bilirler. Bu düzeltmenin ne kadar süreceği bilinmezken, düşüş devam ederse alınabilecek hisselerden oluşan bir listeye sahip olmak akıllıca olacaktır.

İşte New York borsasında şu an fiyatı önemli oranda gerilemiş olan üç önemli cazip hisse:

1. Alphabet

Alphabet (NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL), son on yıldan fazla bir süredir en iyi teknoloji hisselerinden biri olan; ve hem FAANG hem de "Muhteşem Yedili" hisselerinin önde gelenlerinden biridir. Üstelik, yapay zekâ teknolojisindeki çalkantılara rağmen bu konumunu korumaya devam ediyor.

Alphabet, yapay zekâ yeteneklerine yönelik erken dönemde hakkında oluşan bazı şüphelerin üstesinden geldi ve son çeyreklerde güçlü büyüme kaydetmeye devam etti. Ayrıca geçen yıl yapılan işten çıkarmalar sayesinde marjlarını da artırdı. Google Arama tarafından yönetilen dijital reklamcılık iş kolu sağlam büyüme sağlarken, bulut bilişim işi yıllarca süren kayıpların ardından kâr elde etmeye başladı.

Pazartesi itibarıyla Alphabet hisseleri, birkaç hafta önceki zirvesinden %17 düşmüş durumda. 23 olan fiyat-kazanç oranı hisse şimdiden cazip bir fırsat sunuyor gibi görünüyor.

Ekonomi resesyona girse bile, Alphabet'in rekabet avantajları sağlam kalacak ve hisse senedi kayıplarını telafi ederek yeni zirvelere ulaşacaktır. İkinci çeyrek kazanç raporu, %14'lük bir gelir artışı ve %26'lık bir faaliyet geliri artışı ile teknoloji devinin büyüme potansiyelinin hâlâ yüksek olduğunu gösterdi.

2. Taiwan Semiconductor Manufacturing

Taiwan Semiconductor Manufacturing (NYSE: TSM), ya da TSMC, dünyanın en büyük yarı iletken üreticisidir. Normal zamanlarda küresel ekonominin vazgeçilmez bir parçası olan TSMC, yapay zekâ devriminde daha da değerli hale geldi. Dünyadaki ileri teknoloji çiplerinin %90'ını üreten TSMC, teknolojisi, Apple, Nvidia, AMD ve Broadcom gibi müşterileri, büyük kapasitesi ve başarılı geçmişiyle rekabet avantajı sağladı.

Diğer yarı iletken sektörü şirketleri gibi, TSMC de döngüsel güçlere maruz kalıyor, ancak iş hacmi geçen yıl sektördeki yavaşlamanın ardından yeniden artış gösterdi. İkinci çeyrekte gelir, %40 artışla 20,8 milyar dolara ulaştı ve net gelir de benzer bir oranda yükseldi.

Taiwan Semi hisseleri, birkaç hafta önceki zirvesinden %25 düşmüş durumda ve fiyat-kazanç oranı 28 olan hisse, rekabet avantajları ve büyüme oranı göz önüne alındığında cazip bir fiyatta görünüyor.

3. Advanced Micro Devices

Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD), listedeki diğer iki hisse kadar dayanıklı görünmeyebilir, ancak geçen hafta güçlü bir kazanç raporunun ardından dikkatle incelenmeyi hak ediyor.

AMD, Mart ayındaki yapay zekâ çiplerine yönelik coşkunun zirve yapmasının ardından %40'tan fazla düşmüş durumda, ancak hisse senedi Nasdaq'ın zirvesinden sadece birkaç hafta önce %28 düşmüş olsa da geçen hafta yatırımcıları etkileyen bir kazanç raporu açıkladı.

AMD, yapay zekâ patlamasından yararlanmaya başlamış görünüyor. Teknoloji hisse senetleri Cuma günü sert düştüğünde, AMD sabit kaldı  ve Pazartesi günü Nasdaq %3,4 düşerken %2 yükseldi. Bu kazançların bir kısmı, rakibi Intel'in işten çıkarmalar ve temettü ödemelerini durdurma kararının ardından zayıflık yaşamasıyla açıklanabilir. Intel'in çeyrek sonuçları ve öngörüleri de beklentilerin altında kalarak şirketin dökümhane iş kolu ve diğer alanlardaki zorluklarının devam ettiğini gösterdi.

Bu durum AMD için bir fırsat yaratmış durumda ve şirket, yeni Mi300 çipiyle yapay zekâ veri merkezi pazarında şimdiden önemli bir büyüme kaydediyor. İkinci çeyrekte, veri merkezi gelirlerinde %115'lik bir artışla 2,8 milyar dolara ulaşıldı. Gömülü ve oyun segmentlerindeki zayıflık genel gelir büyümesini etkilerken, veri merkezi pazarındaki momentum gelecekteki sonuçlar için umut verici görünüyor.

Düzeltilmiş hisse başına kazanç bazında, hisse fiyat-kazanç oranı 49 olarak hesaplanıyor ve bu fiyat, veri merkezi büyümesindeki patlama göz önüne alındığında iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Intel'in gerilemesi ve kilit alanlardaki gelir artışı ile AMD, piyasa panik satışlarından doğan zayıflık durumunda iyi bir alım fırsatı sunuyor.