Nestle'nin durumunu yeni CEO'su da mı kurtaramayacak?

Yatırımcılar Nestle'nin Yeni CEO'su Laurent Freixe'in Hedefleri Düşürebileceğinden Endişeli

Dünyanın en büyük gıda şirketi olan Nestle'nin yeni CEO'su Laurent Freixe'in, zayıf seyreden satış hacimlerinin ardından bu yıl mali beklentilerini yeniden düşürebileceği konusunda bazı analist ve yatırımcılar uyarıda bulunuyor. Freixe'in önümüzdeki aylarda sağlayacağı taze başlangıcın, Nestle'nin bu yıl ikinci kez mali beklentilerini düşürmesiyle sonuçlanabileceği belirtiliyor.

Nestle, eski CEO Mark Schneider'in görevden alındığı Ağustos ayında, yıl için beklentilerini zaten bir kez düşürmüştü. Şubat ayında şirket, 2024 yılı için organik satışlarda %4 civarında bir büyüme ve temel ticari faaliyet kar marjında ılımlı bir artış öngördüğünü açıklamıştı.

Temmuz ayında ise şirket, "en az %3" oranında organik satış büyümesi ve sabit para birimlerinde hisse başına temel kazançta orta tek haneli bir artış öngörerek hisselerini %5'ten fazla düşürdü. Bu durum, yatırımcıların şirketin gelecekteki performansı konusundaki endişelerini artırdı.

Nestle yatırımcısı Sarasin & Partners'ın portföy yöneticisi Jeneiv Shah, "Pek çok yatırımcı, önceki marj beklentilerini gerçekten tutturabilecekler mi, yoksa markaların biraz daha yatırıma ihtiyacı mı var?" diye merak ediyor, diyerek bu durumun artık potansiyel bir senaryo olarak kabul edildiğini belirtti.

İsviçreli grubun Perşembe günü, analistler tarafından dokuz aylık organik satış büyümesinin %2,5 olarak raporlanması bekleniyor. Satış hacimlerini yansıtan bir ölçüt olan reel iç büyümenin ise %0,8 oranında artacağı tahmin ediliyor. Laurent Freixe'in karşısındaki zorluklar arasında inovasyonu ve pazarlamayı canlandırmak ve Nescafe kahve ile Kit-Kat gofret gibi temel markalara yatırımcı güvenini yeniden sağlamak yer alıyor.

Ambalajlı gıda endüstrisi, son yıllarda pandemi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ayçiçek yağı, tahıl, enerji ve nakliye gibi birçok girdinin maliyetindeki artışla mücadele etmek zorunda kaldı. Bu yıl enflasyonun düşmesiyle birlikte Nestle'nin birçok rakibi, daha ucuz ürünlere yönelen müşterileri geri kazanma umuduyla fiyat artışlarını yavaşlattı.

Ancak analistler, Nestle'nin fiyatları bu kadar hızlı düşürmediğini ve eski CEO Schneider'in ayrılışının birkaç zayıf çeyreklik satış hacminin hemen ardından geldiğini ifade ediyor.

Janus Henderson'ın küresel hisse senedi gelirleri başkanı Ben Lofthouse, "İnsanlar, Nestle gibi şirketlerin uzun vadeli hedeflerine bağlı kalıp kalmayacaklarını ya da geri adım atıp atmayacaklarını görmekle çok ilgileniyor," dedi.

Nestle, 2025 yılına kadar "orta tek haneli organik satış büyümesi ve %17,5 ila %18,5 aralığında temel ticari faaliyet kar marjı" öngördüğünü açıkladı. 

Nestle hisseleri, yılbaşından bu yana %15'in üzerinde değer kaybetti ve Laurent Freixe'in Eylül ayında göreve başlamasından bu yana yaklaşık %7 geriledi.

Vontobel'in İsviçre hisse senedi araştırma müdürü Jean-Philippe Bertschy, "Yeni CEO Laurent Freixe'in 2024 yılına ilişkin beklentileri düzenleyeceğini ve yeni, basitleştirilmiş orta vadeli finansal hedefler belirleyeceğini tahmin ediyoruz," dedi.

Bertschy, "Piyasa beklentileri son haftalarda önemli ölçüde düştü ve zaten yaklaşan bir sıfırlamayı yansıtıyor... 2025 muhtemelen bir geçiş yılı olacak," diye ekledi.