New York borsasında bu hafta yönü belirleyecek 5 konu

Önümüzdeki Hafta Piyasalarda Takip Edilmesi Gereken 5 Önemli Gelişme

New York borsasında bu hafta ABD istihdam raporunun açıklanması ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması ile yatırımcılar, bir sonraki Fed faiz indiriminin ne boyutta olacağını anlamaya çalışacak. Ayrıca, yılın çalkantılı geçen son çeyreği de başlıyor. İşte, önümüzdeki hafta piyasalarda dikkat edilmesi gereken gelişmeler:

1- ABD İstihdam Raporu

Fed, bu ay 50 baz puanlık büyük bir faiz indirimiyle gevşeme döngüsüne başladı. Ancak işgücü piyasası, merkez bankasının faizleri ne hızla indireceğini anlamak için yatırımcıların ana odağı olmaya devam ediyor.

Çalışma Bakanlığı, Cuma günü Ekim ayı tarım dışı istihdam raporunu açıklayacak ve ekonomistler, ABD ekonomisinin 144.000 yeni istihdam eklemesini bekliyor. Yatırımcılar, verilerin Fed’in büyümeyi olumsuz etkilemeden enflasyonu kontrol altına almayı başardığı “yumuşak iniş” senaryosunu destekleyip desteklemeyeceğini görmek istiyor. Beklenenden zayıf veriler resesyon endişelerini artırabilirken, güçlü istihdam artışı, Fed’in faiz oranlarını derinlemesine düşürmeyeceği korkusunu körükleyebilir.

2- Powell’ın Açıklamaları

Fed Başkanı Jerome Powell, Pazartesi günü Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği’nde ekonomik görünüm üzerine konuşacak. Deutsche Bank analistlerine göre, Powell’ın açıklamaları, daha önce basın toplantısında yaptığı yorumlarla paralellik gösterebilir. Powell’ın büyük faiz indiriminin gerekçesi olarak enflasyon üzerindeki güven ve işgücü piyasasındaki aşağı yönlü risklerin altını çizeceği düşünülüyor.

Ayrıca hafta boyunca bölgesel Fed başkanları Bowman, Bostic, Barkin ve Williams’ın açıklamaları da takip edilecek. Salı günü açıklanacak Ağustos ayı JOLTS raporu ve Çarşamba günü ADP özel sektör işe alım verileri, işgücü piyasasının genel durumuna dair ipuçları verecek.

3- 4. Çeyreğin Başlangıcı

Yılın son çeyreği Salı günü başlıyor. Ağustos ayında teknoloji hisselerindeki çöküş ve zayıf ABD istihdam raporu resesyon korkularını körüklemişti. Ancak hisse senetleri o zamandan bu yana rekor seviyelere yükseldi. Yen ise, küresel mali çöküşten bu yana en iyi çeyreğini geçirdi. Aynı zamanda, küresel borçlanma maliyetleri ve petrol fiyatları neredeyse %15 düştü.

ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri (Donald Trump ve Kamala Harris arasında) yılın son çeyreğine damgasını vuracak ve piyasalarda dalgalanmaların devam etmesi bekleniyor.

4- Avro Bölgesi Enflasyonu

Salı günü, Avrupa Merkez Bankası’nın Ekim ayında faiz indirimi kararını etkileyebilecek olan Eylül ayı enflasyon verileri açıklanacak. Ekonomistler, yıllık enflasyonun %1,9’a düşmesini bekliyor ve düşük enerji fiyatları sayesinde ECB’nin %2 hedefinin altına gerilemesi öngörülüyor. Ancak yılın son aylarında enflasyonun yeniden yükselmesi bekleniyor.

Yatırımcılar, Euro Bölgesi iş faaliyetlerinin Eylül ayında beklenmedik şekilde daralması nedeniyle, ECB’nin faiz indirimine gitme olasılığını %50’nin üzerine çıkardı.

5- Petrol Fiyatları

Petrol fiyatları Cuma günü yükseldi, ancak haftalık bazda düşüş gösterdi. Brent petrolü %3, ham petrol kontratları ise %5 geriledi. Çin Merkez Bankası, ekonomik büyümeyi hedefe yaklaştırmak için yeni teşvik önlemleri açıkladı. Ancak OPEC+’ın Aralık ayında üretimi artıracağına dair haberler, arz fazlası endişelerini güçlendirdi.

Orta Doğu’da artan gerilim ve arz kesintisi riski ise petrol piyasasını desteklemeye devam ediyor. Enerji tüccarları, işgücü piyasası verilerini dikkatle izleyecek çünkü faiz indirimleri ekonomik faaliyeti ve enerji talebini artırabilir.