NFT'ler, kripto para birimlerine kıyasla daha karmaşık bir yapıya sahip olduğundan, irrasyonel bir çılgınlık yaratma potansiyeli taşıyor. Ancak NFT'lerin gerçekten mantıklı bir fikir olduğunu savunanlar da var.
NFT, blok zincirde kaydedilen ve sahiplik ve özgünlüğü onaylamak için kullanılan benzersiz bir dijital tanımlayıcıdır. Bu tanımlayıcılar, takas edilip satılabildiği için sahiplik işaretleri olarak kullanılır. Sanat, müzik ve sportif anlar gibi çeşitli alanlarda NFT'ler yaratıldı ve yüksek tekliflere satıldı. Bu NFT'ler bir süre için büyük gelir getirdi. Ancak 2021'de fiyatların hızla yükselmesinin hemen ardından, fiyatlar hızla düşmeye başladı.
Örneğin, Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'in ilk tweet'ini satın almanın maliyeti 2,9 milyon dolara kadar çıktı. Ayrıca, Bored Ape Yacht Club adlı bir NFT koleksiyonunda yer alan bir karikatürize maymun NFT'si 429.000 dolara satıldı. Bir basketbol hayranı, LeBron James'in bir smaçı için NBA Top Shot Moment serisinin bir parçası olarak 387.600 dolar ödedi. Sanatçılar da bu trende katıldı ve Beeple adıyla tanınan dijital sanatçı Michael Joseph Winkelmann, 69,3 milyon dolara Everydays adlı çalışmasının NFT'sini sattı.
Ancak bu çılgınlığın bir süre sonra sona ereceği açıktı. Bitcoin'in fiyatındaki düşüşle birlikte NFT'ler de değer kaybetti. Ayrıca, DappRadar verilerine göre, Ocak 2022 ve Temmuz 2023 arasında aylık işlem hacmi yüzde 81 oranında düştü.
Bugün ne kadarlık bir fiyata açık artırmaya çıkacağı belli olmasa da, Everydays NFT'sinin değer kaybettiği görülüyor. NFT yatırım çılgınlığı sona ermiş gibi görünüyor, ancak NFT'lerin gelecekte ne olacağı hala belirsiz. NFT'lerin mantıklı bir fikir olduğunu savunanlar olduğu gibi, bu trendin sadece bir heves olduğunu düşünenler de bulunuyor. Ancak, NFT'lerin piyasada kalıcı bir etkisi olacağı kesin gibi görünüyor..