Nvidia dünyanın en değerli ikinci şirketi Apple'ı devirmek üzere

Nvidia dünyanın en değerli ikinci şirketi olarak Apple'ı geride bırakmaya hazırlanıyor.

Yapay zeka uygulamalarının benimsenmesindeki artışın en büyük faydalanıcısı olan Nvidia, yıllardır piyasa değeri açısından Wall Street'in en büyük firması olan iPhone üreticisini geride bırakarak yakında Apple'ı geçip dünyanın en değerli ikinci şirketi haline gelebilir.

OpenAI'nin ChatGPT'si gibi neredeyse tüm yapay zeka uygulamalarının Nvidia'nın üst düzey çiplerine dayanması, hisse senedinin değerinin geçtiğimiz yıl neredeyse üç katına çıkarak 2,68 trilyon dolara ulaşmasına yardımcı oldu.

Buna karşılık bir zamanlar yüksekten uçan Apple, iPhone'larına yönelik zayıf talep ve Çin'deki zorlu rekabetle boğuşurken bu yılın başlarında 1 numaradaki yerini Microsoft'a kaptırdı. Şirkete en son 2,92 trilyon dolar değer biçilmişti.

Zacks Investment Management müşteri portföyü yöneticisi Brian Mulberry "Apple'ın özellikle büyüme ve inovasyon cephesinde uzun süredir bu kadar baskın olması kesinlikle dikkate değer. Ancak son zamanlarda Apple'ın inovasyon eğrisi düzleşmiş görünüyor ve bu da gelecekteki büyümenin daha yavaş olacağını gösteriyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Öte yandan, Nvidia büyüme dalgası üzerine dalga yakalayabildi. Önce oyun talebi, ardından kripto ve şimdi de yapay zeka ile inovasyonu taleple mükemmel bir şekilde eşleştirmeyi başardılar ve bu da patlayıcı bir büyüme anlamına geliyor"

Nvidia, S&P 500 ve Nasdaq listelerinde büyük bir ağırlığa sahip ve ABD hisse senetlerinin rekor seviyelere ulaşmasında önemli bir rol oynadı. S&P 500'ün bu yılki kazançlarının üçte birinden fazlasını oluşturdu.

Nvidia ayrıca Amazon.com, Google'ın ana şirketi Alphabet ve Saudi Aramco şirketlerini geride bırakarak 2024 yılında 1 trilyon dolardan 2 trilyon dolara en hızlı büyüyen şirket oldu.

Şirket, yaklaşık bir yıl önce patlayan tahmininden bu yana, yapay zeka uygulamalarını yerleştirmek için acele ederken grafik işlemcilerine olan talebin arzı çok geride bırakmasıyla, Wall Street'in yüksek gelir ve kâr beklentilerini sürekli olarak aştı.

Analistlerin kazanç tahminlerindeki keskin artışlar, hisse fiyatı yükselirken bile hissenin ileriye dönük kazanç değerlemesinde düşüşe neden oldu.

LSEG verilerine göre, bir yıl önceki 48 katına kıyasla 37 kat ileriye dönük kazançla işlem gördü.

Nvidia türev piyasasında da popüler. Nvidia'daki günlük yüzde değişiminin iki katını izleyen GraniteShares 2x Long NVDA Daily ETF en büyük tek hisse senedi ETF'si.

Lipper verilerine göre, fon geçen hafta Nvidia'nın sonuçları öncesinde ilk kez günlük 1 milyar dolar ciro yaptı ve toplam net varlıkları bu hafta 2,82 milyar dolara ulaştı.

Opsiyon tüccarları, Nvidia'nın hisse senedi fiyatındaki artışın ardından son seanslarda özellikle çağrılar için hacimlerin artmasıyla yükselişe geçti.

Trade Alert verilerinin Reuters analizine göre, Perşembe günü bir milyondan fazla Nvidia alım opsiyonunun el değiştirdiği beşinci seans oldu ve bu hisse senedi tarihindeki en uzun seri oldu.