Nvidia gelirinin yüzde 19'unu sadece bir müşteriden kazandı

Yapay zekanın gücünü arkasına alan ve hisseleri rekor kıran Nvidia'nın geçen yılki gelirinin %19'unu tek bir müşteriden sağladığı ortaya çıktı. UBS, bu şirketin kim olduğunu tahmin etti.

Nvidia'nın gelir tabanının büyük bir bölümünü oluşturan birkaç gizemli müşterisi var. Nvidia, bu hafta başında SEC'e yaptığı 10-Q dosyasında, tek bir doğrudan müşterinin 2025 mali yılının ilk çeyreğinde toplam gelirinin %13'ünü temsil ettiğini, ikinci bir doğrudan müşterinin ise toplam gelirinin %11'ini oluşturduğunu söyledi.

Bunun da ötesinde, yapay zeka çipi üreticisi, ilk çeyrekte her biri toplam gelirinin %10'unu veya daha fazlasını temsil eden iki dolaylı müşterisi olduğunu söyledi.

Sadece bir avuç şirketten gelen gelirdeki yoğunlaşma, mega-cap teknoloji şirketlerinin üretken yapay zeka yeteneklerini geliştirmek için Nvidia'nın H100 AI çiplerini stoklamak için acele etmesiyle ortaya çıkıyor.

Meta Platforms, Tesla ve Amazon, son kazanç çağrılarında bu yıl sermaye harcamalarını artırdıklarına dair yorumlarda bulunarak Nvidia'nın H100 çipini ve yakında piyasaya sürülecek Blackwell çipini stokladıklarını ima ettiler.

Ve UBS, Nvidia'nın en büyük müşterisinin Microsoft olduğuna inanıyor.

UBS analisti Timothy Arcuri, bu hafta başında yayınladığı bir notta noktaları birleştirdi ve Nvidia'nın önceki açıklamalarına dayanarak, Microsoft'un 2024 mali yılında Nvidia'nın toplam gelirinin %19'unu oluşturduğuna ve Microsoft'un hala en büyük müşterisi olmaya devam ettiğine inandığını söyledi.

Arcuri, Nvidia'nın gelirinin %10'undan fazlasını oluşturan müşterilerle ilgili yeni açıklamaları hakkında "Bunlardan birinin yine Microsoft olabileceği akla yatkın geliyor" dedi.

Microsoft, CoPilot ürününü geliştirirken ve OpenAI ile ortaklığını sürdürürken yapay zeka yeteneklerini hızla ölçeklendiriyor.

Bloomberg'in tedarik zinciri verileri tahminlerine göre Arcuri, Microsoft'un Nvidia'nın en büyük müşterisi olduğu konusunda haklı.

Bloomberg verileri, Microsoft'un Nvidia'nın gelirinin %15'ini oluşturduğunu, onu %13 ile Meta Platforms, %6 ile Amazon ve yaklaşık %6 ile Alphabet'in izlediğini tahmin ediyor.