ABD Başkanı Barack Obama bugün Japonya'da Hiroshima'yı ziyaret ederek çelenk koydu ve dünyanın ilk atom bombalı saldırısının gerçekleştiği bölgeye giden görevdeki ilk ABD başkanı oldu.
Washington ve Tokyo bunun aralarındaki ittifakın göstergesi olması ve nükleer silahların yok edilmesine dair çabaları desteklemesini umuyor.
Fakat ziyaret gerçekleşmeden önce konuyu eleştiren birçok kişi bir yandan nükleer caydırıcılığa dayanan politikalara güvenirken, bir yandan da nükleer silahların yok edilmesi çabalarının arasındaki çelişkiye dikkat çekiyor.
Her iki hükümet de Obama'nın 6 Ağustos 1945'te binlerce kişinin dakikalar içinde öldüğü ve ölü sayısının yıl sonu itibariyle 140,000'e ulaştığı Hiroshima'ya gerçekleştirdiği ziyaretin, eski düşmanlar arasındaki yakınlaşmanın daha da sıkılaştığını göstermesini umuyor.
Obama, bölgede çelenk bırakmadan önce olayın ardından mağdurların vücutlarında meydana gelen kötü yanıkların, kıyafetlerin ve insanların göğüs kafesi üzerinde yanan etlerinin eridiği görüntüyü temsil eden heykellerin de bulunduğu bir müzeyi ziyaret etti.
Yetkililer, Obama'nın Hiroshima ziyaretinin asıl hedefinin 2009'da Nobel ödülü almasına da neden olan nükleer silahsızlanma programını göstermek olduğunu söyledi.
Obama yaptığı konuşmada, "Bu korkunç savaşın kemeri altında hayatını kaybeden bütün masum insanları anıyoruz" dedi.
Hiroshima'nın bombalanmasının ardından 9 Ağustos 1945'te Nagasaki kentine ikinci bir atom bombası atılırken, Japonya altı gün sonra teslim oldu.
ABD'lilerin çoğunluğu bombalamaların, savaşın sonlanması ve hayatların kurtulması için gerekli olduğunu söylerken, bazı tarihçiler bu bakış açısına temkinli yaklaşıyor. Japonların birçoğu bombalamaların haksız olduğunu belirtiyor.