OECD, 2020 yılına pozitif bir başlangıç yapan Türk ekonomisinin koronavirüs salgınının etkileri ile yılı daralma ile tamamlamasını beklediklerini bildirdi.
Koronavirüs salgınında ikinci bir dalganın yaşanıp yaşanmayacağını dikkate alarak Türk ekonomisi için iki farklı senaryo oluşturduklarını belirten OECD, salgında ikinci dalganın yaşanmadığı senaryoda Türk ekonomisinin 2020 yılını yüzde 4,8 daralma ile kapatacağını öngördü.
OECD, koronavirüs salgınında ikinci dalganın vurması halinde ise Türk ekonomisinde daralmanın yüzde 8,1'e kadar çıkabileceğini vurguladı.
Türkiye'nin göreceli olarak ılımlı sosyal güvenlik ağının ve şirketlerin borç yüklerinin sonucu olarak, koronavirüsün yayılmasını önlemek için alınmış tebirlerin kaldırımması sonrasında kademeli bir toparlanma beklediklerini ifade eden OECD, "İkinci dalganın geldiği senaryoda ise, karantina, kapatma tedbirlerinin yeniden uygulanması
2020'de daha keskin yatırım ve üretim düşüşüne, 2021'de daha kademeli, daha yavaş yavaş bir toparlanmaya yol açar" değerlendirmesini yaptı.
Bugün yayınladığı "Global Ekonomik Görünüm" raporunda Türkiye'nin koronavirüs salgınını etkilerinden kurtulmak için atması gereken adımlara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan OECD, "Likidite baskılarının hafifletilmesi için geniş bir bantta bütçesel, yarı bütçesel ve parasal tedbirler uygulandı. Ancak, ihtiyacı olan hanehalklarını, kayıt dışı sektörde ücretli ve kendi adına çalışanları da kapsayan yardım ortaya konmalı. Tercihen borçlandırmayan enstrümanlar yolu ile aşırı kaldıraçlı ve tür büyüklükteki sağlam şirketlere koronavirüs yoku sonrası potansiyel büyümelerini artırmaları için uzun vadeli ve borç ödeme yeterliliğini güçlendiren mali destek sağlanmalı" tespitinde bulundu. OECD, para ve maliye politikalarının şeffaflığırnı ve kredibilitesini güçlendirmenin zayıf makroekonomik temel göstergelerin düzeltilmesine yardım edeceğini ve Türkiye'nin dış şoklara karşı kırılganlığının azaltılmasına katkı yapacağını da vurguladı.
OECD raporunda, koronavirüs salgınında ikinci bir dalganın yaşanmaması halinde Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 4,8 daralacağı, 2021'de ise yüzde 4,3 büyüyeceği tahmini yer alırken, enflasyonun 2020 sonunda yüzde 10,6 ve 2021 sonunda yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleşeceği tahminine yer verildi. İşsizlik oranı için 2020 ve 2021 tahminleri yüzde 15,6 ve yüzde 14,2 olurken, cari işlemler dengesi/GSYH oranı için beklentilerde sırasıyla yüzde 0,9 ve -1,3 olarak duyuruldu.
Koronavirüs salgınında ikinci dalganın vuracağı senaryosuna göre de tahminlerde bulunan OECD, ikinci dalganın vurması halinde Türk ekonomisinin 2020'de yüzde 8,1 küçüleceğini ve 2021'de sadece yüzde 2,0 büyüyeceğini öngördüğünü belirtti.
2020 ve 2021 sonu enflasyon tahminlerini yüzde 10,3 ve 8,6 olarak belirleyen OECD, işsizlik oranlarının ise yüzde 16,8 ve 16,1 olacağını tahmin etti. Cari işlemler dengesi/GSYH oranı için beklentiler ise sırasıyla yüzde 0,6 ve -0,4 oldu.