Olimpiyatlar Paris'te turizmi vurdu, seyahatler azaldı

Olimpiyat Oyunları'nın başlamasıyla Paris'te turizm patlaması beklenirken aksi yönde bir gelişme yaşanıyor. Fiyat indirimlerine rağmen şehre gelen turist sayısında dikkat çekici bir düşüş var. Peki ama neden?

Olimpiyat Oyunları sırasında Paris'e "gelmeyin" diyen Parisliler mi yoksa otel odaları, ev kiraları ve etkinlik biletleri için çok yüksek fiyatlar mı gezginleri şehirden uzak tutuyor? Birçok nedenden ötürü, seyahat patlamasının neredeyse kesin olduğu yönündeki tahminlere rağmen, Olimpiyat Oyunları öncesinde Paris'te yaşayanlar da dahil olmak üzere birçok kişi Paris'ten uzak durdu.

Tahminler genellikle oyunlara katılması beklenen kişi sayısına odaklanırken, oyunlardan uzak duran turistlerin sayısını göz ardı ediyor. Havacılık istihbarat şirketi OAG'nin baş analisti John Grant, ev sahibi şehirlerin Olimpiyat Oyunları sırasında bir turist patlaması yaşadığının yaygın bir yanlış kanı olduğunu söyledi. Grant, "Olimpiyatlar sırasında iç turizm canlanmaz, ayrıca normalde o sırada seyahat ediyor olması gereken normal iş insanları da durur ve evde kalır" ifadelerini kullandı.

Grant, Londra, Atina ve Atlanta'nın Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yaptıklarında yaz ziyaretçilerinde bir düşüş gördüklerini söyledi ve "Hiçbir zaman bekleneni tam olarak karşılayamıyor" dedi.

Önemli havayolu şirketlerinden olan ve Olimpiyat Oyunları nedeniyle yolcu sayısında büyük kayıplar yaşayan AirFrance-KLM Perşembe günü yaptığı açıklamada, bu yaz Paris'i ziyaret etmek için cansız talep nedeniyle şirketin birim gelirlerinde 150-170 milyon Euro (163-184 milyon $) tutarında düşüş beklediğini paylaştı.

Air France, 1 Temmuz'da Paris'e giden ve Paris'ten gelen trafiğin diğer büyük Avrupa şehirlerinin gerisinde kaldığını duyurarak bu ayın başlarında sorunları işaret etti. Şirket, sadece ilginin azalmakla kalmadığını, aynı zamanda "uluslararası pazarların Paris'ten önemli ölçüde kaçındığını" belirtti.

Benzer şekilde, Delta Air Lines da Olimpiyat Oyunları'nın doğrudan bir sonucu olarak Fransa'ya seyahat hacmindeki düşüş nedeniyle gelirde 100 milyon dolardan fazla kayıp öngörüyor. CEO Ed Bastian CNBC'ye verdiği demeçte, "Olimpiyatlara gitmediğiniz sürece insanlar Paris'e gitmiyor" dedi.

Grant, bunların hiçbirinin sürpriz olmadığını söyledi. Her iki havayolu şirketi de geçen Ağustos ayına kıyasla kapasiteyi fazla artırmadı (Air France %5, Delta ise hiç artırmadı). Grant bu şirketlerin kayıplarının daha ziyade ücret fiyatlandırmasıyla ilgili olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Piyasa talebinin destekleyebileceğinden daha yüksek bir fiyattan bilet satmak için direniyorlardı"

Grant, havayollarının nihayetinde elde edebilecekleri geliri elde etmek için bu ücretlerde indirim yaptıklarını sözlerine ekledi. Paris Turizm Kurulu, Haziran ayı turizm barometresinde, Olimpiyat Oyunları öncesinde tüm pazarlarda uluslararası hava yolu varışlarında bir düşüş öngördü - 2023'e kıyasla Haziran'da %8 ve Temmuz'da yaklaşık %15 düşüş.

Turizm kurulu ayrıca, Avrupa (+%24) ve Kuzey Amerika'dan (+%15) gelen ziyaretçilerin etkisiyle Oyunlar sırasında gelişlerde %11'lik bir artış beklerken, Orta Doğu (-%42) ve Okyanusya'dan (-%30) gelenlerde keskin düşüşlerle dengeleniyor.

Boş Airbnb'ler ve satılamayan biletler Paris turizm kuruluna göre, Temmuz ayı başında doluluk oranlarının 2023'e göre yaklaşık 10 puan düşerek %60'a gerilemesi beklenen oteller de Paris'in büyük sıkıntılarından biri. Havayolları gibi, birçok otel de turizm artışından yararlanmak için fiyatları yükseltti, ancak rezervasyonların yavaş olduğu bir bahar sezonunun ardından indirim yapmak durumunda kaldı.

Yine de, Paris turizm kurulu, ortalama fiyatların bu Temmuz ayında yaklaşık %70 arttığını, geçen yıl 202 euro'dan Olimpiyat döneminde 342 euro'ya çıktığını söyledi. Seyahat fiyatları karşılaştırma sitesi Trivago'nun tahminlerine göre fiyatlar Paris'te bir önceki yıla göre %85, oyunların basketbol ve hentbol müsabakalarına ev sahipliği yapan Lille'de ise %131 artarak daha da yükseldi.

Airbnb ev sahipleri de fiyatları düşürüyor, hatta bazıları %50'den fazla düşürüyor. Notre Dame yakınlarındaki iki yatak odalı bir çatı katı, Oyunların ilk haftasında gecelik fiyatını 1.407 $'dan 683 $'a düşürdü. Bu da sonbahardaki gecelik fiyatından daha düşük. Airbnb, Paris'teki listelerin bu yaz tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını, girişimci Parislilerin aynı anda kalabalıktan kaçma ve spor turistlerinin harcama eğiliminden para kazanma şansına atladığını söyledi.

Airbnb CNBC'ye ev sahibi şehirlerde on binlerce insanın ilk kez evlerini açtığını söyledi. Ancak şirket, Oyunlar sırasında rezerve edilmeden kalan ilanların sayısını söylemeyi reddetti ve bunun yerine şunları söyledi: "Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, Airbnb tarihindeki en büyük ev sahipliği etkinliği olacak ve daha önce hiçbir etkinlikte olmadığı kadar çok misafir platformumuzdaki yerel evlerde konaklayacak".

Airbnb ayrıca Oyunlar sırasında konaklamaya yönelik "yerel ilginin" Paris Oyunları'ndan önceki haftalarda hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu söyledi.