OPEC+ ülkelerinin arzı artıracağı beklentisi petrol fiyatlarını zayıflattı

Petrol fiyatları yeni haftaya OPEC+ arzının artacağı beklentisiyle kayıplarını genişleterek başladı.

Petrol fiyatları, yatırımcıların dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi olan Çin ve ABD'deki durgun talebin ortasında Libya'dan gelen keskin bir üretim düşüşüne karşı Ekim ayından itibaren OPEC + üretimindeki artışı tartmasıyla Pazartesi günü kayıplarını genişletti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,7 düşüşle varil başına 76,36 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,7 düşüşle varil başına 73,05 dolara geriledi.

Kayıplar, geçen hafta Brent için %0,3 ve WTI için %1,7'lik düşüşü takip etti. Üretici grubundan altı kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri OPEC+ olarak bilinen grup, Ekim ayından itibaren planlanan petrol üretim artışına devam edecek.

Sekiz OPEC+ üyesinin, 2,2 milyon varillik en son üretim kesintisi katmanını çözmeye başlama ve diğer kesintileri 2025 sonuna kadar yürürlükte tutma planının bir parçası olarak Ekim ayında üretimi günde 180.000 varil artırması planlanıyor.

IG piyasa analisti Tony Sycamore, “OPEC'in Ekim ayından itibaren üretimi artıracağına dair endişeler var” dedi ve ekledi:

“Ancak bu sonucun fiyata bağlı olduğunu düşünüyorum, zira WTI fiyatı 70 dolardan ziyade 80 dolara yaklaşırsa gerçekleşebilir.”

Libya'da mühendisler Pazar günü yaptıkları açıklamada, Arap Körfezi Petrol Şirketi'nin iç ihtiyaçları karşılamak için 120.000 varil/gün'e kadar üretime yeniden başladığını, ancak ülkenin petrol sahalarının çoğunu kapatan gruplar arasındaki anlaşmazlığın ardından ihracatın hala yapılmadığını söyledi.

Hem Brent hem de WTI, Çin ve ABD'deki ekonomik endişelerin Libya arzındaki kesinti ve Orta Doğu'da artan jeopolitik gerginliklere ağır basması nedeniyle iki ay üst üste kayıp yaşadı.

Cumartesi günü yapılan resmi bir ankete göre, Çin'in imalat faaliyeti Ağustos ayında fabrika kapı fiyatlarının düşmesi ve mal sahiplerinin sipariş almakta zorlanması nedeniyle altı ayın en düşük seviyesine geriledi ve politika yapıcılara hanehalklarına daha fazla teşvik sağlama planlarını sürdürmeleri için baskı yaptı.

Sycamore, “Hafta sonu açıklanan beklenenden daha düşük Çin PMI, Çin ekonomisinin büyüme hedeflerini kaçıracağı endişelerini artırıyor” dedi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol tüketimi Haziran ayında yavaşlayarak 2020'deki koronavirüs salgınından bu yana en düşük mevsimsel seviyelere geriledi.

ANZ analistleri bir notta, “Çin ve ABD'deki ekonomik rüzgarların etkisiyle 2025'te büyümede aşağı yönlü bir seyir görüyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“OPEC'in daha yüksek fiyatlar istiyorsa, gönüllü üretim kesintilerinin aşamalı olarak kaldırılmasını ertelemekten başka seçeneği olmayacağına inanıyoruz.”

Baker Hughes haftalık raporunda, ABD'de faaliyet gösteren petrol sondaj kulesi sayısının geçen hafta değişmeyerek 483 olduğunu açıkladı.