Cumartesi günü yan toplantılar ve Viyana otelleri arasında mekik dokumakla geçen bir gün beklenmedik tartışmayı yatıştıramadı. Delegelere göre Birleşik Arap Emirlikleri, üretim kesintilerinin ölçülme biçiminde bir değişiklik yapılması için bastırıyor. Ancak BAE'nin kazancı, kullanılmayan kotalarının bir kısmından vazgeçmeleri istenen Afrika ülkelerinin zararına olacak ki bu onlar için siyasi açıdan hoş olmayan bir seçenek.
Afrikalı bakanlar Cumartesi günü Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman ile bir araya geldi ve üzerlerindeki baskı giderek artıyor. Bir delegeye göre Afrikalı bakanlar Pazar sabahı ana etkinlikten önce kendi başlarına tekrar bir araya gelecekler.
Delegeler, grubun sürpriz bir indirim açıklamasından sadece iki ay sonra, ek bir indirimin tartışıldığını, ancak bunun kesin bir anlaşma olmadığını söyledi. Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve resesyon endişeleri Mayıs ayında %11 düşen petrol fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.
Arka planda ise Ukrayna'daki savaş ve bunun petrol piyasaları üzerindeki etkisi var. Yaptırımlar petrol haritasını yeniden çizdi ve OPEC müttefiki Rusya artık Asya'ya daha fazla petrol göndererek geleneksel pazarında Suudi Arabistan ile rekabet ediyor. Dahası, Rusya'nın söz verdiği üretim kesintilerini gerçekleştirdiğine dair çok az işaret var.
Batı Afrika'daki beş OPEC üyesinden dördü üretim hedeflerini tutturamıyor; Mayıs ayındaki toplam üretimleri, pompalamalarına izin verilen hacmin günde 800.000 varilden fazla altında. Özellikle Angola ve Nijerya, neredeyse üç yıl önce uygulamaya konulan üretim hedeflerini tutturmakta zorlanıyor.
Ancak üretim kotalarını tam olarak kullanamasalar bile Afrika ülkeleri bunlardan vazgeçmek istemeyebilir. Bu ülkelerin birçoğu önümüzdeki yıllarda üretimi artırmak için yeni yatırım arayışında ve hiçbiri faaliyete geçtiğinde ya da geçerse bu yeni kapasiteyi kullanma hakkından feragat etmek istemeyecek. Suudilerin OPEC'in Batı Afrika ülkelerini bu konuda cesaretlendirmek için bir yol bulması gerekecek.