Rusya'nın petrol üretimini kısma konusunda OPEC ile görüşeceği yönündeki açıklamalarla ilgili olarak uzmanlar, bu yönde bir anlaşmanın çok zor bir ihtimal olduğunu savunuyor.
Petrol fiyatları, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın perşembe günü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) toplantısında Suudi Arabistan'ın yüzde 5'lik üretim kısıntısı talebinin görüşülebileceğini söylemesinin ardından 35,79 dolara kadar yükselmişti.
Konuyla ilgili gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren BNP Paribas Emtia Piyasaları Müdürü Harry Tchilinguirian, yapılan açıklamaların fiyatları yükselttiğine işaret ederek, bu yükselişten üreticilerin memnun olacağını belirtti.
Dünya çapında birçok yetkilinin açıklama yarışına girdiğine dikkati çeken Tchilinguirian, “Ancak üretimi kısma konusunda somut bir adım söz konusu değil. Kısacası, Suudi Arabistan dışında Rusya ve OPEC ülkelerinin çoğu, üretimi düşürebilecek finansal konuma sahip değil” dedi.
Halihazırda resesyon yaşayan Rusya’nın üretimi düşürerek daha fazla gelirden olmak istemeyeceğini savunan Tchilinguirian, Suudi Arabistan’ın ise 2014’ten beri yürüttüğü düşük petrol fiyatıyla pazar payını artırma stratejisini bırakması için henüz erken olduğuna vurgu yaptı.
Tchilinguirian, piyasaların şu anda bir iddiayı satın aldığını belirterek, “Piyasalar ileride de koordine bir üretim kısılmasının çok düşük ihtimalini de satmaya başlayacaktır” dedi.
Piyasalar haberlere aşırı tepki verdi
Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov , petrol piyasalarının söz konusu haberlere aşırı bir reaksiyon gösterdiğini belirterek “Böyle bir anlaşmanın gerçekleşebileceğini düşünmek için çok erken” dedi.
OPEC’in koordineli şekilde üretimi kısmaya karar vermemesi halinde Rusya’nın da böyle bir kararı almayacağını kaydeden Salikhov, “Suudi Arabistan’ın, Rusya üretimini kısmak istese dahi şu anda yürüttüğü stratejiyi sonlandırmasını beklemiyorum” yorumunu yaptı.
East European Gas Analysis danışmanlık şirketi İcra Direktörü Mikhail Korchemkin de, Rusya’nın bugüne kadar OPEC üretimini her düşürüşünde, petrol ihracatını artırdığına dikkati çekti.
Rusya’nın üretimini azalttığını duyurabileceğini belirten Korchemkin, “Ancak bütçe açığı, Kremlin’i petrol ihracatını tekrar arttırmaya mecbur bırakacaktır” dedi.
Hedef 40 dolar olabilir
Öte yandan, Rusya merkezli danışmanlık şirketi Creon Energy Yürütme Kurulu Başkanı Fares Kilzie, Rusya ve OPEC arasında üretimi kısma konusunda bir anlaşmanın yapılabileceği görüşünde.
Böyle bir anlaşmanın olması için varil başına 40 dolarlık petrol fiyatının hedeflenebileceğini belirten Kilzie, “Artık kötü durumdaki Çin ekonomisinden çekilmeye başlayan ABD, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi gelişen piyasalara girmek istiyor. Bu piyasalar ise ancak 40 dolarlık petrol fiyatıyla iyi bir performans gösterebilir” dedi.
Kilzie, Rusya’da petrol üretimi konusunda iki ayrı görüşün olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın yer aldığı bir kanat, petrol üretiminde sadece küresel ekonomik ve istatistiksel verileri ele alarak değerlendirme yapıyor. Rosneft CEO’su İgor Seçin’in yer aldığı diğer kanat ise hem istatistiksel hem de jeopolitik gelişmeleri değerlendiriyor ancak Rusya’nın mevcut durumda üretimini düşürmesi kaçınılmazdır.”
Şu anda petrol fiyatlarıyla ilgili en önemli sorunun Çin ekonomisi olduğunu hatırlatan Kilzie, İran’ın ise petrolünü uzun yıllardır indirimle yaklaşık varil başına 40 dolara sattığını, dolayısıyla ülkenin üretimini artırmasının petrol fiyatlarında büyük bir etki oluşturmayacağını ifade etti.