Dolar Pazartesi günü Asya ticaretinde yüksek seviyelere çıktı, ancak Orta Doğu'daki gerilimin tırmanması ve yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta içinde yapacağı konuşmadan ABD faiz oranlarının görünümüne ilişkin ipuçları beklemesi nedeniyle yüksek seviyelerde tutundu.
Risk duyarlılığı kırılganlığını korurken dolar, euro ve sterlin karşısında bir haftanın en yüksek seviyesine yakın seyretti.
Cuma günü bir haftanın en düşük seviyesi olan 1,0496$'a gerileyen Euro son olarak %0,13 artışla 1,05265$ seviyesindeydi.
Sterlin %0,13 değer kazanarak 1,2160$ seviyesine yükseldi ve Cuma günkü bir haftanın en düşük seviyesi olan 1,2123$'dan sabitlendi.
Dolar endeksi %0,07 düşüşle 106,49 seviyesine geriledi.
Invesco'nun Japonya hariç Asya Pasifik küresel piyasa stratejisti David Chao, "İsrail'de olup bitenleri, genellikle zaman içinde finansal piyasalar üzerinde anlamlı etkileri olmayan bölgesel bir çatışma olarak görüyorum" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun büyük ekonomilerin büyüme yörüngelerini değiştirdiğini ya da Fed'i daha şahin yaptığını düşünmüyorum. Aksine, artan risk algısı nedeniyle Fed'in ileriye dönük olarak sıkılaştırmaya daha az meyilli olduğunu düşünüyorum."
Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Pazar günü askerleri Gazze Şeridi'ne girmeye hazırlanırken "Hamas'ı yıkma" sözü vermesinin ardından İsrail şekeli dolar başına 3,99 ile son sekiz yılın en düşük seviyesine geriledi.
Filistinli grup Hamas'a bağlı silahlı kişilerin 7 Ekim'de İsrail kasabalarına saldırmasından bu yana şekel dolar karşısında %3'ten fazla değer kaybetti.
Yen son olarak %0,1 güçlenerek dolar başına 149,39 seviyesinden işlem gördü ve hassas 150 seviyesinden uzaklaştı. Bazı tüccarlar, bu seviyeyi geçmesi halinde Japon yetkililerin yeni desteklemek için müdahale etme potansiyelinin artmasını bekliyor.
Analistler, daha yüksek getirili para birimlerine yatırım yapmak için aylardır yeni açığa satan küresel yatırımcıların güvenli liman olarak yeni geri almasıyla, yenle finanse edilen carry trade işlemlerinin savaşın daha da tırmanmasının en büyük zayiatı olabileceğini söyledi.
Londra'daki UBS'in döviz stratejisi başkanı James Malcolm, "Açıkçası savaş enflasyonisttir, büyümeyi sekteye uğratır ve risk varlıklarını tehdit eder" dedi ve ekledi:
BOJ, ultra kolay politika ayarlarını sürdürmeye devam etti, ancak piyasalar, destekleyici duruştan kademeli olarak daha sonra değil, daha erken çıkabileceği yönündeki spekülasyonlarla dolu.
BOJ çıkışa başlarsa, yenin dolar karşısındaki getiri farkı daralabilir, ancak bu Fed'in ABD faizleri konusunda ne karar vereceğine bağlı.
Yatırımcılar, geçen hafta tüketici fiyatlarının Eylül ayında beklenenden daha fazla arttığını gösteren verilerin ardından, ABD faiz oranlarının daha ne kadar yükselebileceğine dair ipuçları için Powell'ın bu hafta New York Ekonomi Kulübü'nde yapacağı konuşmayı merakla bekliyorlardı.
CME FedWatch aracına göre, piyasalar büyük ölçüde Fed'in Kasım ayında bir sonraki para politikası kararını açıkladığında faizleri sabit tutmasını bekliyor, ancak merkez bankasının Aralık ayında bir faiz artırımı yapma olasılığını yaklaşık %32 olarak görüyorlar.
Diğer para birimlerinde, genellikle risk iştahı için bir vekil olarak kullanılan Avustralya doları, geçen hafta %1,4 düştükten sonra %0,45 değer kazanarak 0,63255 dolara yükseldi.
Yeni Zelanda doları %0,65 artışla 0,5923 dolara yükseldi.
Yeni Zelanda'da Christopher Luxon liderliğindeki merkez sağ Ulusal Parti, Başbakan Chris Hipkins'in İşçi Partisinin Cumartesi günkü genel seçimlerden sonra hükümet kuramayacağını kabul etmesiyle, tercih ettiği koalisyon partisi ACT ile yeni bir hükümet kuracak.
Capital.com'un kıdemli finans piyasası analisti Kyle Rodda, "Yeni Zelanda'da muhalefetteki Ulusal Parti'nin açık ve kesin zaferinin ardından kiwi (Yeni Zelanda doları) yükseldi" dedi ve ekledi:
"Görünen o ki Ulusallar, popülist Yeni Zelanda First partisi hariç, sadece bir koalisyon ortağına ihtiyaç duyarak iktidarı kazanabilecek konumda. Kiwi, bu tür bir işlevsizliğin önüne geçildiği beklentisiyle sıçrama yaptı."