Orta Doğu'da savaş genişlerken dolar güçlendi

İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ardından yatırımcıların Orta Doğu'daki çatışmaların genişlemesinden endişe etmesiyle güvenli varlıklara ilgi arttı, dolar Çarşamba günü bir haftanın en keskin yükselişine imza attı.

Asya'daki ilk hareketler hafifti ve euro gece boyunca yaklaşık dört ayın en büyük düşüşünün ardından 1,10 doların altında kaldı. Güvenlik talebi yenin dolar başına 143,45'te ve İsviçre frangının dolar başına 0,8463'te sabit kalmasını sağladı. Yeni Zelanda doları gecelik %1,1'lik düşüşle 0,6283 dolar olurken petrol fiyatları %2,5 arttı.

ABD dolar endeksi bir gecede yaklaşık %0,5 artışla 101,2'ye yükselerek 25 Eylül'den bu yana en büyük yükselişini kaydederken, ABD'de iş ilanlarının beklenenden daha güçlü çıkması da buna yardımcı oldu. İsrail, İran'ın 180'den fazla balistik füze ateşlediğini açıklarken, İran Devrim Muhafızları da saldırının İsrail'in militan liderleri öldürmesine ve Lübnan'da İran destekli silahlı hareket Hizbullah'a yönelik saldırılarına misilleme olduğunu söyledi.

İsrail'de herhangi bir yaralanma bildirilmedi. İran daha önce de Nisan ayında İsrail'i vurmuş ancak büyük bir hasara ya da mali piyasalarda kalıcı bir tepkiye yol açmamıştı. Ancak İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı bir kara saldırısı başlatması ve İsrail'in buna karşılık verme sözü vermesi gerilimin tırmanması ihtimalini doğuruyor.

Piyasaların tepkisi petrol fiyatlarına odaklanırken ANZ analistleri bundan sonraki hareketlerin muhtemelen İsrail'in vereceği karşılığa bağlı olacağını kaydetti.

Bu ruh hali Avustralya dolarını 0,6883$'a kadar düşürse de Salı günü açıklanan iyimser perakende satış verileriyle buradaki kayıplar sınırlandı. Sterlin gece boyunca %0,7 düştü ve Asya'daki erken ticarette 1,3278 dolarda sabit kaldı.

Westpac stratejisti Imre Speizer, Orta Doğu'nun öngörülemez olduğunu ancak gerilimin tırmanmaması durumunda piyasa duyarlılığının toparlanabileceğini ve ekonomiye odaklanılabileceğini söyledi.

Yeni Zelanda'da, fiyat baskılarında hızlı bir soğuma olduğunu gösteren bir iş anketi, Yeni Zelanda merkez bankasının önümüzdeki hafta faiz oranlarını 50 baz puan düşürme olasılığını artırdı. Westpac ve BNZ tahminlerini 50 baz puanlık bir indirim bekleyecek şekilde revize etti ve piyasalar 50 baz puanlık bir indirim olasılığını %77 olarak fiyatlıyor.

Günün ilerleyen saatlerinde Demokrat Tim Walz ve Cumhuriyetçi JD Vance başkan yardımcılığı münazarasında karşı karşıya gelecek ve ABD özel istihdam verileri açıklanacak. Yatırımcılar ayrıca ABD limanlarındaki bir istihdam anlaşmazlığına da dikkatle bakıyor. Doğu ve Körfez Kıyısı liman işçileri Salı günü yaklaşık 50 yıl sonra ilk büyük çaplı grevlerine başladı ve ülkenin okyanus taşımacılığının yaklaşık yarısının akışını durdurdu.