Orta Doğu'da yükselen gerilim ve Çin teşvikleri petrol fiyatlarını yükseltti

Petrol fiyatları Çin'in yeni teşvikleri ve Orta Doğu'daki gerilimlerle birlikte yükseldi.

Petrol fiyatları Salı günü, en büyük ithalatçı Çin'den gelen yeni parasal teşvik haberleri ve Orta Doğu'da tırmanan gerilimin kilit üretim bölgesinden gelen arzı vurabileceği endişesiyle yükselirken, dünyanın en büyük ham petrol üreticisi ABD'nin üzerinde büyük bir kasırga belirdi.

Kasım vadeli Brent ham petrolü %0,93 artışla varil başına 74,59 dolar oldu. Kasım vadeli ABD WTI ham petrolü %1,05 artışla 71,11 dolara yükseldi.

Hayal kırıklığı yaratan Euro bölgesi ticari faaliyetlerinin ardından yatırımcıların zihninde talep endişelerinin öncelik kazanması ve Çin'in yakıt tüketimine ilişkin süregelen endişeler nedeniyle her iki kontrat da Pazartesi gününü düşüşle kapattı.

IG piyasa analisti Tony Sycamore, "WTI bu sabah Çin'in temel borç verme oranlarını düşürmesinin ardından değer kazandı. Ham petrol piyasası, ekonomik yavaşlamaya karşı koymak için Çinli yetkililerin daha fazla gevşeme önlemi almasını umutsuzca bekliyor" dedi.

Sycamore, "Bugünkü açıklama ham petrol fiyatı üzerindeki aşağı yönlü riskleri ortadan kaldırmak için bir yol kat edecektir" diye ekledi.

Çin'den ekonomiyi canlandırmak için kapsamlı teşvik tedbirleri geldi

Çin Merkez Bankası, güçlü deflasyonist baskılarla boğuşan bir ekonomiyi canlandırmak için geniş parasal teşvik ve emlak piyasası destek önlemleri açıkladı. Başkan Pan Gongsheng, merkez bankasının bankaların zorunlu karşılık oranını 50 baz puan indireceğini ve temel faiz oranlarını daha da düşüreceğini ve bu yıl içinde daha fazla politika gevşemesinin kartlarda olduğunu söyledi.

Orta Doğu'da ise İsrail ordusu Pazartesi günü Lübnan'daki Hizbullah mevzilerine hava saldırıları düzenlediğini ve Lübnanlı yetkililerin 492 kişinin öldüğünü ve on binlerce kişinin güvenlik için kaçtığını söylediği ülkenin son on yıllardaki en ölümcül gününü yaşadığını açıkladı.

İsrail ve Lübnan merkezli İran destekli bir grup olan Hizbullah, Hizbullah üyeleri tarafından kullanılan binlerce çağrı cihazı ve telsizin geçen hafta patlamasının ardından karşılıklı ateş açtı. Saldırıdan geniş ölçüde İsrail sorumlu tutuldu.

ANZ bankası bir notunda İran'a atıfta bulunarak "Petrol piyasası bölgede artan gerilimin OPEC petrol üreticisini çatışmaya daha da yaklaştırmasından endişe duyuyor" dedi ve ekledi:

"Yatırımcıların gözü de hava durumunda. ABD Körfez Kıyısı, Atlantik'teki çalkantılı hava koşullarının pekişmesiyle hafta sonuna kadar bir kasırga saldırısı riski altında."

ABD'li petrol üreticileri Pazartesi günü, iki hafta içinde ikinci büyük kasırganın açık deniz petrol üretim sahalarını parçalayacağı tahmin edilirken, Meksika Körfezi petrol üretim platformlarından personeli tahliye etmek için çabalıyordu. Birçok petrol şirketi üretimin bir kısmını durdurdu.