Orta Doğu'daki gelişmeleri izleyen Petrol fiyatları diken üstünde

Orta Doğu'daki gerginlikler piyasayı diken üstünde tutarken petrol haftalık kazanca yöneldi.

Petrol fiyatları Cuma günü yükseldi ve dünyanın en çok petrol üreten bölgesi olan Orta Doğu'daki gerilim tüccarları tedirgin ederken, haftalık %1'den fazla kazanç elde etme yolunda ilerliyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,2 artışla varil başına 74,56 $ 'a yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 70 $ seviyesindeydi.

IG piyasa analisti Tony Sycamore, WTI fiyatlarına atıfta bulunduğu bir notta, "Çin'in NPC Daimi Komitesi toplantısının sonucu ve İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırısına yanıtı da dahil olmak üzere yeni fiyat etkenlerini beklerken, ham petrol için doğru fiyatın şu anda bulunduğu 70 $ civarında olduğu görüşündeyiz" dedi.

Her iki gösterge de Orta Doğu'da tansiyonun yükseleceği ya da düşeceği beklentileriyle fiyatların dalgalanmasının ardından bir önceki seansta varil başına 58 sent düştü. Petrol tüccarları İsrail'in İran'ın 1 Ekim'de Tahran'ın petrol altyapısını vurmayı ve tedarikleri aksatmayı içerebilecek bir füze saldırısına vereceği yanıtı bekliyor, ancak raporlar İsrail'in İran'ın nükleer ya da petrol hedeflerini değil askeri hedeflerini vuracağını söylüyor.

ABD ve İsrailli yetkililer önümüzdeki günlerde ateşkes ve Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması için görüşmeleri yeniden başlatmaya hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Lübnan'da uzun süreli bir İsrail harekâtı istemediğini belirtirken, Fransa ateşkes ve diplomasiye odaklanma çağrısında bulundu.

Ateşkes görüşmelerinin petrol fiyatları üzerinde küçük bir net olumsuz etkisi olduğunu söyleyen Sycamore, odak noktasının daha çok Lübnan'daki çatışma ve İsrail'in İran'a olası yanıtı olduğunu sözlerine ekledi.

Yatırımcılar ayrıca Pekin'in teşvik politikaları hakkında daha fazla netlik bekliyor, ancak analistler bu tür önlemlerin dünyanın 2 numaralı tüketicisi olan Çin'in petrol talebine büyük bir destek sağlamasını beklemiyor.

Goldman Sachs Perşembe günü petrol, doğal gaz ve kömür fiyat tahminlerini değiştirmedi ve Çin teşviklerinin enerji fiyatlarını Orta Doğu'dan petrol arzı ve doğal gaz için kış havası gibi daha büyük etkenlere göre mütevazı bir şekilde artıracağını tahmin etti. Brent'i 70 ila 85 dolar aralığında tahmin ediyor.