İsrail-Hamas savaşı, küresel piyasalarda artan jeopolitik risklere odaklanmayı keskinleştirirken, yatırımcılar çatışmanın petrol fiyatlarını daha da yükseltme ve dünya ekonomisine yeni bir darbe vurma potansiyeli olan diğer ülkeleri de içine çekip çekmeyeceğini analaiz etmeye çalışıyor.
İsrail, Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze'ye kara saldırısı düzenlemeye hazırlandığını söyledi. Bu, çatışmanın genişleme olasılığıyla birlikte petrol fiyatlarının Cuma günü yaklaşık %6 oranında sıçramasına neden olmuştu.
İsrail para birimi şekel artan tansiyondan büyük bir darbe alsa da geçtiğimiz hafta piyasaların tepkisi nispeten sessiz kaldı. UniCredit'in grup baş ekonomi danışmanı Erik Nielsen, "Piyasaların nispeten iyi davranmaya devam edip etmeyeceği konusunda fikrimiz yok. Ancak bu durum, çatışmanın yerel mi kalacağına yoksa daha geniş bir Orta Doğu savaşına mı dönüşeceğine bağlı."
Yatırımcılar, çatışmanın küresel ekonomi üzerindeki etkilerini izlemeye devam ederken, tercihlerini güvenli liman varlıklarına dönük kullanması ile, altın, petrol ve ABD Doları değer kazandı.
Princeton, New Jersey'deki The Economic Outlook Group'un baş küresel ekonomisti Bernard Baumohl, genişleyen bir çatışmanın muhtemelen enflasyona ve bunun bir yan ürünü olarak dünya genelinde faiz oranlarının daha da hızlanmasına neden olacağını söyledi.
Ancak Baumohl, bu en kötü senaryoda diğer ülkelerdeki enflasyon ve faiz oranları muhtemelen yükselecek olsa da, yabancı yatırımcıların küresel çatışma sırasında güvenli bir liman olarak gördükleri ülkeye sermaye akıtmaları nedeniyle ABD'nin bir istisna olabileceğini belirtti.
Avrupa'da ise ekonomistler Avrupa Merkez Bankası'nın yeni bir faiz artırımı için çıtanın yüksek olduğunu söylüyor.
İslami grup Hamas ile İsrail arasındaki savaş, Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana petrol piyasaları için en önemli jeopolitik risklerden birini oluşturuyor.
Nomura Avrupa ekonomisti George Moran, "Ukrayna savaşı bize bir şey öğrettiyse, o da jeopolitiğin etkisini küçümsemememektir" dedi.
Chevron'un İsrail ve Mısır arasındaki büyük bir denizaltı boru hattı üzerinden doğal gaz ihracatını durdurması gibi son gelişmelerde görüldüğü gibi diğer enerji piyasaları da etkilenebilir.
Analistler, yükselen petrol fiyatlarının ABD gaz fiyatları veya tüketici harcamaları üzerinde önemli bir etkiye sahip olmasının muhtemel olmadığını belirtiyor.