İsveçli otomobil üreticisi Volvo Cars Çarşamba günü, değişen pazar koşulları ve soğuyan talep karşısında “pragmatik ve esnek” olma ihtiyacını gerekçe göstererek yakın vadede sadece elektrikli araç satma hedefinden vazgeçti.
Çinli Geely Holding'e ait olan Volvo Cars, elektrikli araçlara tam geçiş sözü veren ilk eski otomobil üreticileri arasında yer alıyordu. Firma, uzun vadeli hedefinin tamamen elektrikli bir otomobil üreticisi olmaya devam ettiğini söyledi.
Ancak şirket, 2030 yılına kadar satılan araçlarının %90 ila %100'ünün tamamen elektrikli veya plug-in hibrit modeller olmasını hedeflediğini, %10'a kadar ise sınırlı sayıda hafif hibrit modele izin vereceğini açıkladı.
Bu hedef, Volvo Cars'ın ürün gamının on yılın sonuna kadar tamamen elektrikli olması için 2021'de verdiği sözün yerini alıyor.
Bu hamle, Volvo Cars'ın elektrikli araç hedeflerini küçültme konusunda diğer sektör oyuncularının izinden gittiği anlamına geliyor. Almanya merkezli otomobil üreticileri Mercedes-Benz Group ve Volkswagen daha önce kendi elektrikli araç stratejilerinde değişikliğe gittiklerini açıklamışlardı.
Volvo Cars CEO'su Jim Rowan Çarşamba günü yaptığı yazılı açıklamada, “Elektrikli bir otomobil üstün bir sürüş deneyimi sağlar ve genel müşteri deneyimini iyileştiren gelişmiş teknolojileri kullanma olanaklarını artırır” dedi ve şöyle devam etti:
“Bununla birlikte, elektrifikasyona geçişin doğrusal olmayacağı ve müşterilerin ve pazarların farklı benimseme hızlarında hareket ettiği açıktır”
Rowan ayrıca “Elektrifikasyon ve sürdürülebilirlik konusunda sektör lideri konumumuzu korurken pragmatik ve esnek davranıyoruz” dedi.
Volvo Cars hisseleri Çarşamba günü %4'ten fazla düşüşle işlem gördü. Volvo Cars, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ürün gamındaki tamamen elektrikli otomobillerin payının %26 olduğunu ve bunun premium emsalleri arasında en yüksek seviye olduğunu belirtti.
Elektrikli araçlar ve plug-in hibritlere atıfta bulunarak elektrikli payının %48 olduğunu söyledi. Volvo Cars, elektrifikasyon hedeflerinin karşılaştığı zorlukların altını çizerek, şarj altyapısının beklenenden daha yavaş yaygınlaştığını, bazı pazarlarda devlet teşviklerinin geri çekildiğini ve çeşitli pazarlarda elektrikli araçlara yönelik son tarifelerin yol açtığı ek belirsizlik olduğunu söyledi.
Volvo Cars, bu gelişmelerin fosil yakıtlardan uzaklaşmayı desteklemek için “daha güçlü ve daha istikrarlı hükümet politikalarına” ihtiyaç duyulmaya devam ettiğini gösterdiğini söyledi.