Ford Otosan firmasının Eskişehir'in İnönü ilçesindeki fabrikasında çalışan işçiler, iş bırakma eylemi başlattı. Kamyon ve çekici üretim tesislerinde çalışan işçiler, sabah işbaşı yaptıktan yaklaşık 3 saat sonra fabrika bahçesinde toplandı.
Burada bir süre slogan atan yaklaşık 500 kişilik grubun eylemi nedeniyle fabrikanın tüm bölümlerinde üretim durdu. İşçilerin fabrika bahçesindeki bekleyişi sürüyor.
'Tepkimiz işverene değil, sendikaya'
Eylemi başlatan işçilerin sözcüsü Ahmet Cemsemiz, "Tepkimiz işverene değil, bizleri yıllardır sömüren sendikaya karşıdır" dedi. Bursa ve Kocaeli'ndeki fabrikalarda da benzer olaylar yaşandığını belirten Cemsemiz, şöyle konuştu:
"Diğer kentlerdeki arkadaşlarımıza selam olsun. Biraz geç kaldık ancak bugün bizler de onlara katıldık. Onlar bizi bazen eleştirdi ancak nasip bugüneymiş. İnşallah haklı mücadelemize devam edeceğiz. Bu süreçte onların yanında olacağız. Şu iyi bilinsin; tepkimiz işverene değil, bizleri yıllardır sömüren sendikaya karşıdır. Bugün bir milattır. Bu süreci baltalamak, provoke etmek isteyenler olacak ancak buna izin vermeyeceğiz. Taleplerimiz çok basit, diğer fabrikaların talepleri neyse bizimkisi de o. İnsani yaşama şekli, seyyanen bazı rakamlar dönüyor, bu rakamları istiyoruz ama daha netleşmemiş. Gölcük'den gelecek haberler de bizi ilgilendiriyor. Onlarla irtibat halindeyiz. Nasip olursa bu gece sonlanacak deniliyor."
Cemsemiz, bu eylemin bir grev olmadığını vurguladı.
Çalışanların, e-devlet şifresi alıp sendika değiştirmek için harekete geçtiğini söyleyen Cemsemiz, "İşimizden memnunuz ancak sendikamızdan memnun değildik. Diğer vardiyalar işe gelmedi, iptal oldu" ifadesini kullandı.
İzmit'te üretim yeniden başlamıştı
Bursa'da Coşkunöz fabrikasında metal işçileri greve başlamış, bunun üzerine parça-tedarik sıkıntısından dolayı Ford Otosan'da üretim durmuştu. Coşkunöz fabrikasındaki işçilerin greve son vermesinin ardından Kocaeli'de Ford Otosan'da da yeniden üretime başlama kararı alınmıştı.
Metal işçileri grevi neden başladı?
Renault’da işçiler 14 Mayıs’ta üç taleple üretimi durdurdu. Ardından TOFAŞ ve yan sanayi ürünleri üreten Coşkunözü ve MAKO da üretimi durdurdu. Yaklaşık 14 bin işçi iş bırakmış durumda.
İşçilerin taleplerinden ilki Bosch fabrikasında imzalanan toplu iş sözleşmesi (TİS) baz alınarak ücret zammı yapılması, ikincisi hiçbir işçinin eylemler nedeniyle işten çıkarılmaması ve üçüncü olarak sendikadan istifaları yönetim tarafından kabul edilmesi.
İşçilerin değişmesini istedikleri TİS, Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014’te imzalanmıştı ve 2014-2017 yıllarını kapsıyor.